CD-recensie

 

© Aarnout Coster, december 2008


 

Amsterdam Loeki Stardust Quartet: The Loeki Files

Oude en moderne muziek voor blokfluitensemble op cd en dvd.

Channel Classics CCS SEL 5208 • 64' • + bonus-dvd


Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van het blokfluitkwartet Amsterdam Loeki Stardust Quartet heeft Channel Classics deze cd uitgegeven met een bloemlezing uit de tot nu toe verschenen cd’s op dit merk van dit ensemble. In al die jaren is de bezetting hetzelfde gebleven: Daniël Brüggen, Bertho Driever, Paul Leenhouts en Karel van Steenhoven. Bovendien bevat de cd twee bonustracks met radio-opnamen uit 1981van hun optreden op ‘Musica Antiqua’ in Brugge.

Aanvankelijk begonnen met concerten en cd’s met oude muziek, meestal in eigen bewerkingen, ging het ensemble al spoedig ook ‘modern’ werk spelen: pop- en jazzmuziek en eigen composities. In deze moderne werkjes, waarin de humor vaak niet ontbreekt, worden nieuwe technieken toegepast met dito geluidseffecten. Zo’n gemengd recital vinden we ook op deze cd met werk niet alleen van o.a. Dowland, Purcell, Bach e tutti quanti, maar ook van Karel van Steenhoven en Paul Leenhouts. Zo krijgen we een waaier van klankleuren te horen: van klein orgeltje tot oerwoudgeluiden.

Deze cd gaat vergezeld van een dvd welke, naast interviews en informele filmpjes, opnamen bevat van drie concerten door het ensemble, te weten: het Edison concert in 1986, het Koninklijk concert op het paleis Noordeinde samen met ‘Sour Cream’(Frans Brüggen, Walter van Hauwe en Kees Boeke) in 1987 en het optreden tijdens de Uitmarkt in 1989. Deze dvd is minstens zo interessant als de cd en voegt het bij dit ensemble belangrijke visuele element toe: het uitgebreide instrumentarium van Renaissance- en Barokfluiten, van Garkleinflötlein tot Contrabas, is in allerlei combinaties te horen en te zien. De leden van het ensemble zijn thuis op al deze instrumenten en bespelen ze met een virtuositeit en enthousiasme dat je doet vergeten dat zó blokfluitspelen bepaald niet eenvoudig is.

Deze productie bewijst de uniciteit en de originaliteit van het Loeki Stardust ensemble, uniek in hun perfecte manier van samenspel en origineel in hun repertoire en hun bewerkingen. Een must voor allen die het blokfluitspel toegedaan zijn.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links