Boeken

 over muziek (algemeen)

 

© Tjako Fennema, maart 2019

 

Jan Haasbroek: Café Welling sedert 1901 - de Concertbar - Modern -'t Hoekje
Uitgeverij De Republiek
ISBN 9789086050192
240 blz., paperback, met 500 foto's
Verkoopprijs€ 25,--


Café Welling onder de rook van het Concertgebouw

Eén van de kleine genoegens van het schrijven voor OpusKlassiek is dat ook in het kroeg- en sociëteitswezen* menige deur voor je opengaat om geleidelijkaan gelukzalig te ontdekken dat je inter nos bent geraakt. Nederland is klein, dus mijn opsomming is snel klaar. Vaste component van dit type drinklokalen - we noemen ze niet - is dat het je bij binnenkomst al snel duidelijk wordt of je in het landschap past of dat je wordt gedoogd, mits je niet het lef hebt om heilige plaatsen (de stamtafel, een zeker hoekje) te bezetten. Onnodig te zeggen dat het interieur van dergelijke 'Kneipen' een hoog afgekloven jaren '50-gehalte heeft en dat niemand erover piekert om daar ook maar één detail aan te veranderen.

Het juist uitgekomen boek van habitué Jan Haasbroek (de broer van VPRO/Nico) wil je als klassieke-muziekliefhebber niet missen. Niet dat de tekst is doorspekt met Bach en Stravinsky. maar menig concertgebouwganger weet voor of na het concert het café aan de hoofdstedelijke J. W. Brouwersstraat ('Rue des Brasseurs') te vinden. Arriveer je rond vijven dat kun je bij enige wereldbekende Amsterdammers aanschuiven. De NRC's liggen demonstratief open op tafel, alhoewel 020-ers liever over het Handelsblad spreken. Ik herinner me opmerkelijke gesprekken met die-hard latinisten, met Henk Hofland, Han de Vries, Luciano Berio, Alfred Brendel en Theo Loevendie, met uitgeversvolk en een bonte calvalcade van 'les paumés du petit matin' (Brel), de grachtengordelaars. Maar ook de nodige uitvreters van beide stevig grijzende sexen die duidelijk wat weekendvertier hopen mee naar huis te tronen. Spannend allemaal. Zoals het hoort is dit boek een cursus Welling en wordt de levensloop van dit café vanaf de oprichtingsacte tot 2019 in kaart gebracht, aangevuld met een macht aan foto's. Dus het is heerlijk lezen en kijken in dit welverzorgde boek.

Deel van het interieur van Café Welling

De totale anarchie in het café is 's avonds na afloop van het concert. Een forse groep 'being there'- publiek bestormt 'de huiskamer van Amsterdam-Zuid', vaak onder het meetronen en vrijhouden van orkestmusici van die avond. Stijf tegen elkaar aangeklemd kun je dan de leukste muziekdiscussies volgen, slechts onderbroken door een moeizame worstelgang naar het buffet, want 'opnemen' is er niet bij. Je zult in de rij op je drankje moeten wachten. Maar ook dat heeft zijn charme want er valt veel te beluisteren. Terwijl de schaaltjes met kaasblokjes, rulle ossen- en glanzendvette leverworst niet zijn te versmaden, kijk je steels naar het absinth (suiker)schepje dat aan de muur hangt en een machtige trofee voor thuis zou zijn!

________________
*ik houd de opsomming ingetogen; mijn vrouw, mijn geweten hoeven niet alles te weten


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links