audioapparatuur

Nagaoka MP-100 en MP-110 pickup-elementen

 

© Wim Koekebacker, juni 2014

 

Ik heb deze elementen al een tijdje in huis en om de een of andere reden ben ik er nooit toe gekomen ze eens nauwkeurig te beluisteren. Ik kwam ze weer tegen bij het uitruimen van een lade, ik was ze eigenlijk helemaal vergeten.

Nagaoka is een Japanse onderneming welke al sinds 1940 actief is. Ooit begonnen als fabrikant van lagers voor de Japanse horloge-industrie, is men uitgegroeid tot een concern dat zich in de wereld van geluidsapparatuur, en dan voornamelijk op het gebied van pick-up elementen en accessoires, een belangrijke plek heeft verworven. Men voert handige producten op het gebied van afspelen en verzorgen en opbergen van grammofoonplaten. Ook het bewerken van ruwe diamanten en de vervaardiging van apparatuur hiervoor is een belangrijke pijler waar het bedrijf op rust. Het vervaardigen van pick-up elementen is uitgegroeid tot misschien wel de grootste bron van inkomsten, zeker nu de belangstelling voor de grammofoonplaat weer groeiende is.

De twee elementen die ik voor u heb beluisterd zijn al een aantal jaren op de markt. Het zijn typische instapproducten die aan de basis staan van een serie elementen die qua geluidsbeeld veel met elkaar gemeen hebben. Progressief oplopend in prijs, dit is bepaald geen uitzondering en Nagaoka volgt die trend dan ook. Natuurlijk is het slijpen van een ronde naald veel makkelijker dan het slijpen van een elliptische naaldpunt. Logisch dus dat u dat in de prijzen terugvindt.

 
 
Nagaoka MP-100

MP-100
We beginnen met de instapper, dit is de MP-100. Dit element heeft een ronde naaldpunt. De diamant is in dit geval gelijmd op een metalen drager die op zijn beurt in de cantilever is gemonteerd. De gelijmde naaldpunt kenmerkt vaak het wat goedkopere element maar in dit geval levert Nagaoka een opvallend goed klinkend product dat zich prima van zijn taak kwijt. Vooral oudere mono platen worden bijzonder goed weergegeven waarbij opvalt dat achtergrondgeluiden afkomstig van de persing goed onderdrukt worden. De naaldpunt is bovendien wat kleiner dan gebruikelijk in deze klasse. Normaal 0.7 mil. de MP-100 heeft een naaldpunt van 0.6 mil. Aanvankelijk heeft dit element wat meer moeite met hard opgenomen s-klanken maar daar staat tegenover dat het een mooie warme klank produceert. Waar de Audio-Technica elementen, elders op de site ook besproken, soms een streepje hoog áf vroegen, is daar bij deze elementen geen enkele noodzaak voor. De weergave, vooral van orkest en individuele instrumenten gaat het element opvallend goed af. De compliantie is hier mede verantwoordelijk voor, rond de 18mN, en maakt het element voor veel armen geschikt. Ik zou het echter niet direct willen aanbevelen voor de lichtgewicht armen, het ziet graag wat meer massa boven zich. Niet dat het niet kan maar voor optimale prestaties voldoet een wat zwaardere arm beter. De kanaalscheiding ligt bij 1kHz op 22dB wat uitstekend is in deze prijsklasse. Zeker als we bedenken dat we met een ronde naaldpunt te maken hebben. Ook leent het element zich prima voor het afspelen van singles en dan vooral weer de oudere mono singles die tot zo half 60'er jaren gemeengoed waren. De optimale naaldkracht heb ik gevonden zo rond de 2 gram. Vanwege de hoger dan gemiddelde compliantie in deze prijsklasse dient het element zorgvuldig te worden ingesteld. Logisch zult u denken. Natuurlijk is dat zo maar omdat dit element gevoelig is voor deze juiste instellingen en u de beste prestaties wilt moet hier extra aandacht aan worden gegeven. Ik heb vastgesteld dat een kleine onnauwkeurigheid bij deze elementen snel leidt tot extra vervorming.

 
 
Nagaoka MP-110

MP-110
In grote lijnen geldt al het bovenstaande ook voor de MP-110. Hier hebben we echter te maken met een element dat een flinke stap verder gaat dan zijn goedkopere broer. Om te beginnen vraagt het minder naaldkracht dan de MP-100. Ik heb de optimale waarde ongeveer bij 1.8 gram gevonden en dan gaat zelfs bij harde modulatie en harde s-klanken het element niet snel in de fout. Maar alweer, ook hier uiterste zorg besteden aan de afstelling. Het geluidsbeeld is identiek aan de MP-100 maar de scherpe randjes, om het zo maar eens te zeggen, zijn eraf. Ook hier een inktzwarte achtergrond en mooie neutrale, warme klank. Het is duidelijk dat Nagaoka veel zorg besteed heeft aan de vorm van de naaldpunten. De compliantie van de MP-110 ligt op hetzelfde niveau als bij de MP-100, dus rond de 18mN. De kanaalscheiding is met 23 dB ietsje beter dan bij de MP-100. Ik heb in mijn verzameling veel kerkorgelplaten en deze elementen zijn bijzonder geschikt voor instrumentaal werk. Met stemmen hebben ze wat meer moeite, niet wat klankkleur aangaat maar wat s-klanken betreft. Ik zeg er wel bij dat het dan gaat om hardere klanken die veel van een element vragen en zoals gezegd is de MP-110 hier ten opzichte van zijn goedkopere broer duidelijk in het voordeel. Ook moeten we niet vergeten dat bij sommige platen de vervorming ingebakken in de groef zit. Dan helpt zelfs het duurste element niet, het blijft een vervormd geluid. Gun de elementen wat inlooptijd, ze zijn na pakweg zo'n 25 uur pas echt goed ingespeeld en dit merkt men aan een wat betere sporing.

Een prima stel, deze twee Nagaoka's. Ik kan ze u van harte aanbevelen en dan vooral in de wat zwaardere toonarmen en ook in automatische spelers zullen ze beide uitstekend tot hun recht komen. De elementen kunnen los, of compleet met een headshell worden geleverd. In het laatste geval fors duurder.

Adviesprijzen:
De MP-100 los: 79 euro en gemonteerd in headshell: 159 euro.
De MP-110 los: 99 euro en gemonteerd in headshell:179 euro. De going prijzen variëren echter.

Tachtig euro voor een headshell is nogal veel geld, hoewel het een mooi ontwerp is en aan het element is aangepast. Gemonteerd in een Tonar headshell echter waren de resultaten niet anders dan wanneer het element is gemonteerd in de eigen headshell. Verkrijgbaar bij de betere vakhandel.

Importeur: Tonar Nederland, telefoon 033-4554511


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links