Audioapparatuur

Voor binnen- en buitensport:

Aftershokz XtrainerZ

 

© Aart van der Wal, december 2019

 

Aftershokz XtrainerZ

Het Nederlandse pr-bureau van de Amerikaanse fabrikant Aftershokz stuurde mij onlangs de Aftershokz XtrainerZ, de laatste telg in het groeiende assortiment 'Bone Conduction Headphones', ofwel hoofdtelefoons die speciaal zijn ontworpen voor weergave via botgeleiding. Ik heb al eerder twee modellen van dit merk besproken: de Trekz (klik hier) en de Aeropex (klik hier). In de beide recensies was mijn oordeel niet onverdeeld lovend: gebruiksgemak ging boven kwaliteitsweergave, al had de Aeropex wat dat laatste betreft een streepje voor. Waarbij ik in het midden moet laten of dat aan het concept ligt of (vooral) aan de luidsprekertjes. Eerlijk gezegd denk ik het laatste, maar het valt niet vast te stellen omdat er geen beter vergelijkingsmateriaal voorhanden is. Midden en hoog zijn weliswaar geen 'high fidelity', maar is, het mobiele gebruik in aanmerking genomen, wel alleszins acceptabel. De laagweergave daarentegen is ook bij dit nieuwste model ondermaats, wat het holle klankbeeld nog eens onderstreept.

Niet draadloos
De XtrainerZ beschikt niet over bluetooth en dus kan er niet draadloos verbinding worden gemaakt met een ander apparaat (smartphone, tablet, pc, enz.). Het is een puur stand-alone product dat wordt 'gevoed' met behulp van de meegeleverde usb-oplaadhouder. De led-indicator licht blauw op als het opladen is voltooid. Opladen kan via de computer of een (niet in deze set begrepen) usb-oplader. De oplaadtijd verschilde: de ene keer was het vanuit 'leegstand' ruim vijf kwartier, een andere keer duurde het ruim anderhalf uur. Geen idee waaraan dat ligt, maar hopelijk leeft u niet zo hectisch dat dit een serieus bezwaar zou kunnen zijn. De accuduur varieerde ook: van zes tot acht uur, maar dat is in ieder geval meer dan voldoende voor zelfs de meest fanatieke jogger. Bij beeld (bijvoorbeeld met Netflix op de bank) loopt de accu sneller leeg dan bij uitsluitend muziek.

Oplaadsysteem. Het 'oplaaddoosje' (met afsluitbaar klepje) is vast aan de usb-kabel verbonden. De pennetjes aan beide apparaten zorgen voor de perfecte oplaadverbinding.

Mappensysteem
Wat niet iedereen zal bevallen is de noodzaak om audiobestanden van de computer naar de XtrainerZ te downloaden. De XtrainerZ fungeert dan als het ware als harde schijf (dankzij de ingebouwde chip). De opslagcapaciteit is ruim voldoende: u kunt waarschijnlijk dagen zo niet weken vooruit. Eenmaal aangesloten op de computer worden de automatisch aangemaakte mappen in de verkenner zichtbaar, maar ook goed hanteerbaar (de mappen kunnen op de pc naar believen worden verwijderd, aangevuld, gewijzigd of gerangschikt). Eenmaal weer losgekoppeld wordt het zo ook voorgeschoteld en valt er daarna - althans zonder pc - inhoudelijk niets meer aan te veranderen.

Met behulp van de functietoets kan door de mappen worden gebladerd ('volgende', 'vorige') of het volume naar smaak worden aangepast. Wat dit laatste betreft: zeker in de nabijheid van veel verkeer of bij stevig windgeruis is het maximale volume net niet toereikend. Waar tegenover staat dat u ook minder kans loopt op (onherstelbare) gehoorbeschadiging.

De functietoetsen

Waterproof
Er is geen display voorhanden, maar wat zou je daarmee, eenmaal 'on the move', ook moeten? Verdere functies zijn normaal/herhalen/shuffle en wie ermee wil zwemmen (zwemoordopjes meegeleverd!) kan nog kiezen tussen de algemene en de zwemmodus (de hoofdtelefoon is 'waterproof'). Ook de meegeleverde draagtas is waterbestendig. Ja, er is duidelijk over nagedacht!

Alleen mp3-weergave
De weergavekwaliteit is weliswaar uitsluitend in het beperkte mp3-formaat (al ondersteunt de XtrainerZ wel de overige bekende formaten: wav, wma, flac enaac, maar die worden dan uitsluitend in het mp3-formaat afgespeeld: van de conversie merkt u niets). MP3 is zeker in dit geval niet bezwaarlijk, want de echte beperking schuilt immers in de weergavekwaliteit van de XTrainerZ zelf, zoals dat ook gold voor de eerder geteste apparaten.

Voor wie is de XtrainerZ het meest geschikt? Ik denk voor degenen die geen mobieltje o.i.d. met daarop bijvoorbeeld Spotify hebben en er niet tegenop zien om audiobestanden vanaf de computer naar de XtrainerZ over te brengen (bestanden die dan uiteraard wel eerst op de computer moeten staan). Dat laatste is wel even werk, maar hoeft niet iedere dag te worden gedaan. De opslagcapaciteit is groot genoeg om voor langere tijd vooruit te kunnen.

Aftershokz XtrainerZ hoofdtelefoon
Gangbare winkelprijs: ca. € 147,95 (overal in Nederland te koop)
http://www.aftershokz.nl/index.php/en/


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links