audioapparatuur

Sennheiser

hoofdtelefoons

HD 445, 475, 565, 580, HE 60 en IS 850

© 1996 Aart van der Wal

 

Het Duitse Sennheiser heeft op het gebied van hoofdtelefoons en microfoons in de afgelopen kwart eeuw zijn sporen wel verdiend. Met o.a. AKG en Beyer heeft het merk kwaliteitsweergave binnen het bereik van honderdduizenden muziekliefhebbers gebracht. Niet alleen voor gebruik thuis, maar ook in opnamentudio's en afluisterruimten, vliegtuigen en waar al niet meer.

Sennheisers topmodel, de Orpheus (een rare naam eigenlijk voor deze bepaald niet slaapverwekkende en luxueus uitgevoerde hoogvlieger aan het high-end firmament) zal ongetwijfeld model hebben gestaan voor de HE 60, óók een elektrostaat die alleen gebruikt kan worden in combinatie met een aparte versterker (hier de lichtnet-gevoede HEV 70) die voor de benodigde polarisatiespanning zorgt. Het onafscheidelijke duo past moeiteloos in de topcategorie waar ook de Stax Lambda-serie, de duurste Sony's en de AKG K-1000 nog gemakkelijk een plaatsje vinden. De geluidskwaliteit heeft natuurlijk ook alle kenmerken van de elektrostaat: transparant en luchtig, messcherpe impulsweergave, glad en gemakkelijk, zonder een spoortje moeite bij complexe passages en met een weldadige openheid. De HEV 70 fungeert tevens als schakelkast: via de 250 mV lijningang kan op bijv. de voor- of eindversterker, DAT-of md-deck, cd-speler of cassettedeck worden aangesloten, terwijl tevens een lijnuitgang aanwezig is. Vergulde cinch-stekers ontbreken natuurlijk niet. Een knipperende rode led waarschuwt bij overbelasting, maar ik kreeg dit niet voor elkaar! De èchte ALPS-volumeregelaar met balansinstelling heeft een handige schaalverdeling. De stevige zespolige aansluitbus voor de HE 60 bevindt zich uiteraard aan de voorzijde. De HEV 70 wordt bij intensief gebruik slechts handwarm, is licht en handzaam en vindt dus overal wel een plaatsje. De afwerking is niet minder dan subliem.

IS 850 digitaal infrarood systeem

Infrarood en dus snoerloos, met een grote actieradius dankzij vier ontvangstdioden in verschillende richtingen (rondom-ontvangst). Diverse merken bieden de combinatie van de apart opgestelde infraroodzender en de in de hoofdtelefoon ingebouwde ontvanger, maar uniek is dat hier de signaaloverdracht digitaal plaatsvindt! Eigenlijk een geslaagde variant op het digitale luidsprekersysteem van Philips. De audio-data worden rechtstreeks van de digitale signaalbron (bijv. DAT-deck) digitaal naar de zender getransporteerd en vervolgens (nog steeds puur digital) naar de hoofdtelefoon 'gezonden' om daar door de Delta-Sigma converter (type Bitstream Continuous Calibration) met 64x overbemonstering te worden omgezet in het analoge signaal. De zender beschikt dan ook over twee digitale ingangen: met de ingangs-keuzeschakelaar wordt coax of optisch [toslink] geactiveerd. Geheel analoog transport kan natuurlijk ook en wordt het maximale signaalniveau dat de zender binnenkomt met de niveauregelaar keurig afgeregeld. De ingangsgevoeligheid is in dit geval zeer ruim: tussen 300 mV en 3V (ca. 10dB), terwijl in het digitale domein de bemonsteringsfrequentie (32, 44.1, 48 kHz) automatisch wordt herkend. Vanzelfsprekend kunnen de drie ingangen gelijktijdig aangesloten zijn. De zender wordt vanuit het lichtnet gevoed, de hoofdtelefoon werkt vier uur op twee 1,5 V batterijen (LR6, AA, AM3) of 1,2 V accu. Volume en balans kunnen op de hoofdtelefoon worden ingesteld. De geluidskwaliteit van dit dynamische systeem heeft veel weg van de karakteristiek van de HD 580 en dat is zonder meer een groot compliment: dit is nu eens echt een infraroodsysteem dat het qua weergave op kan nemen tegen de beste dynamische systemen met snoer.

De 400 serie

De (open dynamische) hoofdtelefoons in deze serie zou je Sennheisers middenklasse mogen noemen: ze staan tussen de goedkope en matig tot redelijk presterende 300 en de duurdere, zeer goed presterende (eveneens open dynamische) 500 serie in. De HD 445 biedt weinig verfijning, maar past om die reden uitstekend bij Personal Audio van dezelfde snit. De bijna dubbelgeprijsde HD 475 is al een stuk beter en combineert uitstekend met audio-appratuur in de lagere middenklasse [bijv. een versterker, tuner en cd-speler van ieder rond de vijf, zeshonderd gulden). Het klankbeeld is niet breed en diep, de akoestische scherpte is niet een van de meest in het oor springende eigenschappen, de strijkers missen het bloemige karakter en het midden/laag is eerder kleurrijk dan neutraal. Het gehele klankspectrum vertoont wat grove trekjes.

De 500 serie

Dat is echt andere koek, met als koploper de al eerder besproken HD 580 in nieuwe uitmonstering. De eveneens besproken HD 560 Ovation is inmiddels opgevolgd door de HD 565 Ovation. Om met de laatste te beginnen: uitstekende definitie, goede klankbalans tussen hoog/midden en midden/laag, goede impulsverwerking en passend in de wat duurdere installaties. Er is weinig hoorbaar verschil met de voorganger, maar ik kon wel merken dat bijv. pittige sopranen wat losser in de ruimte worden afgebeeld. Een goede hoofdtelefoon voor diegenen die niet het onderste uit de kan met opnamedetails willen halen, maar ook niet afgescheept willen worden met matige en vermoeiende weergavekwaliteit. De HD 565 reikt heel wat verder dan menig luidsprekerpaar dat pakweg zevenmaal zo duur is (met de aantekening dat ik deze vergelijking zéér omzichtig hanteer: een luidspreker is nu eenmaal géén hoofdtelefoon en stelt geheel andere eisen). Een snoepje op het gebied van dynamische hoofdtelefoons was en blijft de HD 580. Een precisie-instrument dat het gehele muziek- en spraakspectrum vrijwel onaangetast laat en die alleen wordt overtroffen door de kostbare elektrostaten uit het eigen huis, maar ook door o.a. Stax en twee àndere snoepjes: de eveneens zeer prijzige AKG K-1000 en de (gesloten) Sony MDR CD-3000, beide van het dynamische type. De HD 580 creëert overigens tóch nog een behoorlijk klankverschil met de HD 565! De voorbeeldige rust in de weergave is de meest karakteristieke eigenschap, maar daarnaast is er die zuivere loep op de opname die ook de Beyer DT990 kenmerkt (nog steeds na meer dan een decennium een van mijn favorieten). Ook de prijs in aanmerking nemende blijft de HD 580 een bijzonder goede keus voor serieuze luisteraspiraties.


Beluisterd met: Van Medevoort MA-222, NAD 306 en Philips FA-951 geïntegreerde versterkers, Philips DAT-850 dat-deck, Nakamichi CR-4 cassette-deck, Rotel RCD-975 en Meridian 508 cd-spelers, Micro Seiki DD-40 platenspeler, Stax UA-7 CF arm en Stanton 981-ZHS pickup-element.

Prijzen:
HD 445 f. 89,-
HD 475 f. 169,-
HD 565 f. 299,-
HD 580 f. 469,-
HE 60 f. 1250,-
HEV 70 f. 1250,- (voedingskast/versterker voor HE 60)
IS 850 f. 1800,-

Importeur: Sennheiser Nederland bv, Almere (tel. 036 5358484)


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links