audioapparatuur

Draadloos plezier van Philips:

SBC BC 300 luidsprekers

SBC HC 712 FM-zender

SBC HC 610 hoofdtelefoon + FM-zender

 

© 1998 Aart van der Wal

 

Het leek me aardig om deze keer even buiten de bekende paden te stappen en onder het motto 'vrijheid, blijheid' aandacht te besteden aan enige 'hebbedingen' van Philips. U kunt er veel plezier aan beleven en uw reikwijdte letterlijk vergroten!

Wij associëren onze audioapparatuur onvermijdelijk met een wirwar aan kabels. hoewel niet iedereen dat als een last ervaart (u zult de liefhebbers de kost moeten geven die pas tevreden zijn als er bijna duimdikke kabels in de kamer liggen...), lijkt het nogal vanzelfsprekend om zo weinig mogelijk bedrading te gebruiken, deze uit het zicht weg te werken en te voorkomen dat het een struikelobject wordt. Dan voorkomt u ook dat het een bijna niet te temmen stofnest wordt... Maar goed, u en ik weten dat het er in de praktijk heel anders uitziet.

Meer luidsprekers? Meer kabels!

Met de komst van surround sound heeft het kabelprobleem in de huiskamer bijna groteske vormen aangenomen. Men stelle zich zowel front- als achter-luidsprekers voor waarvoor een passende plaats moeten worden gevonden en waarvan de kabels dwars door de woonkamer lopen. Slimme optimisten hebben het dan nog wel over 'wegwerken', maar bij plavuizen of parket zullen de trossen toch minstens langs de plinten moeten worden geleid (via het plafond of de c.v.-leiding is sowieso géén gezicht). En men neme bekabeling van voldoende lengte, omdat uw apparatuur anders onwrikbaar op zijn plaats moet blijven staan. Soms lukt het om de bekabeling ónder de grond te voeren. Bij voorbeeld via de kruipruimte. En diegenen die in de gelukkige omstandigheden zijn om geheel naar eigen inzichten een huis te (laten) bouwen, kunnen tijdig dusdanige bouwkundige maatregelen nemen dat de gehele bedrading uit het zicht blijft.

SBC BC 300

Philips heeft het snoerloze heft verder in handen genomen met de introductie van een hele serie draadloze luidsprekers. In oplopend formaat, uitrusting en prijs zijn inmiddels de SBC BC 200, 300 en 700 verkrijgbaar. Ik krijg van dergelijke fantasieloze benamingen altijd de kriebels! Prettig is evenwel dat het SBC-systeem wèl ver genoeg reikt om te kunnen spreken van een zeer flexibele,  vrijwel overal inzetbare luidspreker van geringe afmetingen. Goed afgewerkt, met een stevige kunststof kast met dito front is de luidspreker bij uitstek geschikt om naar letterlijk alle hoeken en gaten in de woning of daarbuiten te worden verplaatst.

Door alles heen

In tegenstelling tot het infrarood-concept gaan de FM-signalen moeiteloos door deuren, muren en glas. De los verkrijgbare zender (Philips, moest dat nou??) wordt eenvoudig in de hoofdtelefoonuitgang van bij voorbeeld de versterker (maar een walk- of discman kan natuurlijk ook!)  geplugd, waarna de speakers met de daarop gemonteerde afstemknop zo worden ingesteld dat de geluidskwaliteit van de cd,  radiouitzending of band op zijn best is. Het volume regelt u op de gebruikelijke manier naar smaak af. Klaar is Kees. Vervolgens kunt u met de luidsprekers door het gehele huis aan de wandel gaan, ze op iedere willekeurige plaats in de woning neerzetten, of er desnoods mee rond het huis wandelen. U zult merken dat de ontvangskwaliteit daardoor niet negatief wordt beďnvloedt: het bereik is vanaf de zender minstens 100 meter in álle richtingen. Voor de geďnteresseerden: de draaggolf kan worden afgestemd tussen 433,2 en 434,7 mHz. 

Voeding

Alle luidsprekers in de SBC-serie zijn van het actieve type en moeten dus van stroom worden voorzien. Dat kan met de bijgeleverde lichtnetadaptor of met R6 (AAA) batterijen. Hier liggen voornamelijk de grenzen van 'vrijheid blijheid'. Er is de kans dat u wat somber wordt, want er gaan maar liefst acht (ja, u leest het goed!) van die batterijen in het compartiment. Daarop bent u wèl aangewezen, als u de speakers in een ruimte wilt gebruiken waar geen lichtnet-aansluiting is. In vrijwel alle Nederlandse huizen is dit geen enkel probleem, maar dat wordt het natuurlijk wèl als u ermee buiten wilt gaan zitten. Dan moeten er óf verlengsnoeren (foei, want u spant dan immers het paard achter de wagen!), óf batterijen aan te pas komen. En gelooft u mij, met die batterijen gaat het hárd! U zult er een paar zakken vol van in huis moeten hebben...

Mono of stereo

De geluidskwaliteit is op redelijk niveau. De afmetingen van het speakertje mede in ogenschouw genomen, is de kwaliteit zelfs goed te noemen. De beperkingen zitten vooral in de ingebakken eigenschap van F(requentie)M(odulatie): ruis. Maximaal afgestemd binnen het door de fabrikant gespecificeerde bereik moet u rekenen met een ruisafstand van op zijn best ca. 60 dB. De ingebouwde versterker van de BC 300 levert niet meer dan 6 (overigens échte) Watt, met een totale vervorming van rond de 5 %. Daarmee kunnen de verschrikkingen van de Walpurgisnacht of Dies Irae niet straffeloos op 'realistisch niveau' worden weergegeven. Daar is de huiskamerinstallatie (mét kabels...) voor! Ik geef u echter de verzekering dat u in uw slaap- of studeerkamer ongetwijfeld van Brahms' klarinetkwintet, Beethovens pianoconcerten of Haydns Oxford-symfonie zult genieten. Met slechts één mono-geschakeld speakertje lukt dat óók prima! De ruis is dan vrijwel verdwenen en de kwaliteit is er niet minder om. Het volume kan naar smaak worden ingesteld met de regelaar op de speaker. En als de telefoon of deurbel rinkelt, is er een mute-functie voorhanden. Die trouwens ook goede diensten bewijst als geen signaal wordt aangeboden: de daardoor optredende ruis wordt er drastisch mee om zeep geholpen.

SBC HC 610 systeem

Dit systeem bestaat uit een FM-hoofdtelefoon en de SBC HC 712 FM-zender. In dit geval dus wèl compleet. De zender schakelt automatisch uit bij gebrek aan signaal en is voorzien van alc (automatic level control) om oversturing tegen te gaan. Oplaadbare batterijen en enige andere nuttige snuisterijen worden bijgeleverd. Zoals gebruikelijk bij dit soort systemen vinden de batterijen een uitgekiend plaatsje in de oorschelpen. Wat voor de speakertjes geldt, geldt ook voor de SBC HC 610: maximale bewegingsvrijheid en goed inzetbaar. Dit is trouwens ook een ideaal systeem voor de gehoorgestoorden onder ons: aangesloten op de tv is het voor hen een geweldig hulpmiddel voor een bescheiden prijs.

Klank

Samenvattend: best goed, maar niet zo fijnzinnig en goed doortekend als de 'bekabelde', losse hoofdtelefoons van de betere soort. U weet inmiddels wel wat ik daarmee dan bedoel. Ook het laag is geen gefundenes Fressen voor de verstokte orgelliefhebber. Ik noteerde aan de positieve kant een open, helder en rustig geluidsbeeld. Dat laatste is vooral kenmerkend, omdat dit gelukkig niet getuigt van overmatig oplopend midden/hoog.

U kunt de hoofdtelefoon erbij nemen, want u heeft tóch die zender nodig als u de hier bespoken SBC BC 300 speakertjes wilt aanschaffen. Dan heeft u de zaak compleet.          

Conclusie

Philips heeft het ons weer wat gemakkelijker gemaakt en voor een redelijk bedrag een multi-room systeem binnen handbereik gebracht. Als u naar zoiets op zoek bent, raad ik u aan om ook eens naar de SBC BC 700 te luisteren, want die belooft méér en dan vooral voor surround sound. Toen ik dit artikel schreef moest ik dit model echter ontberen. Gemakkelijke plaatsing (horizontaal of verticaal), het handzame formaat en de beslist redelijke geluidskwaliteit is het FM-systeem als aanvulling op de bestaande huisinstallatie zeker een aanrader. Als u eens wat anders wilt!

En anders is er misschien (schoon/groot)moeder of vader die wat hardhorend is en die u dan met een dergelijk systeem een gróót plezier doet!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links