audioapparatuur

Alles-in-één:

Universele afstandbedieningen van One for All

 

© Aart van der Wal, december 1997

 

U kent dat vast wel: diverse a.b.-en op en rond de salontafel, waarvan sommige zo weinig worden gebruikt dat ze geleidelijk tot stofnesten verworden. Het is zeker prettig dat u ‘de draad kwijt bent' (dat is tenslotte een belangrijk voordeel van de a.b.), maar het moet er natuurlijk niet toe leiden dat het een zoektocht wordt naar de juiste toets voor de gewenste functie. Wat nog lastiger wordt als die apparaten zó sterk op elkaar lijken dat... Of dat een kop koffie met suiker rigoreus de soepele druktoetsen veranderde in niet meer te hanteren knobbeltjes. Voorbeelden uit de praktijk! Het Amerikaanse Universal Electronics heeft alle daaruit voortspruitende ellende goed doorzien en komt met allerlei typen a.b.-en op de markt die hèt probleem Once and for all voor u oplossen.

Voor de muziek- en beeldliefhebber is de One for All 6 (het cijfer 6 staat voor het aantal te bedienen bronnen: sat, vcr, tv, cd, aux1 en aux2). Ik ken althans geen a.b. die zoveel voorgeprogrammeerde gegevens bevat. De bronkeuze bepaalt tevens de functies (volume, kanaal, scan, play, rewind, forward, stop, record, pauze) en de cijfertoetsen doen de rest. Met de handige normaal-toets worden bovendien alle tv-instellingen weer in hun oorspronkelijke uitgangspositie gebracht. De misschien wel belangrijkste toets wordt met MAGIC aangeduid en daarmee is niets te veel gezegd. Deze biedt namelijk toegang tot de te maken instellingen en speciale functies. Alle bedieningstoetsen voelen prettig en solide aan, al zal niet iedereen even enthousiast zijn over de gekozen kleuren. Een kwestie van smaak en daarover valt nu eenmaal niet te twisten!

Instellen

De aanprijzing op de achterzijde van de verpakking is wel héél voortvarend: "de One for All 6 vervangt niet alleen televisies, satellietontvangers en kabeldecoders, maar ook cd-spelers, cassettedecks, amplifiers, tuners, stereo-installaties". Was het maar waar! Dat zou toch ideaal zijn, een a.b. die de tv vervangt? En dan zouden we tevens voor een luttel bedrag klaar zijn! Maar een feit is dat het wèrkt. Het instellen gebeurt aan de hand van de code die onverbrekelijk bij die tv, cd-speler, tuner, enz. hoort. In de handleiding wemelt het dan ook van die codes, die in de zeer omvangrijke 'codebibliotheek' kunnen worden opgezocht. Met de magic-toets wordt de gevonden code in het geheugen van de a.b. vastgelegd, nadat eerst de bron (tv, versterker, enz.) is gekozen. Als uw apparaat niet in de codelijst voorkomt is er nog geen man overboord. De a.b. heeft een zoekfunctie die de code er zelf bijzoekt, maar er moet dan wel rekening mee worden gehouden dat dit - als u pech hebt - op een vrij langdurige oefening kan uitdraaien. Ik moest in één geval dik vier minuten beurtelings de aan/uit- en vcr-brontoets indrukken alvorens de videorecorder een blik van herkenning gaf. Alle ingevoerde codes kunnen gelukkig worden vastgezet, zodat ze niet per ongeluk (kinderen!) kunnen worden gewist. Ook kunnen eenmaal gekozen bronnen worden omgeschakeld. Bijv. van tv naar aux1 en van sat naar vcr. Ook voor de raadplegers van teletekst is gezorgd, al moet genoegen worden genomen met de beschikbare basisfuncties. Dat kan ook moeilijk anders omdat de verschillende mogelijkheden van teletekst per tv-merk en zelfs per model kunnen verschillen. Die kun je nu eenmaal niet allemaal in één a.b. onderbrengen. Het is toch al een duizendpoot!

Extra mogelijkheden

De auto scan-toets is dè zap-toets voor tv, videorecorder en satellietontvanger. Ideaal om de vele rommel die door binnen en buitenlandse (satelliet)zenders wordt aangeboden rigoreus te omzeilen. Om het nog gemakkelijker te maken kunnen ook tien favoriete kanalen worden geselecteerd en vastgelegd. U zapt dan uitsluitend langs die kanalen. Met een wisseltoets kunnen kleur en helderheid van het tv-beeld worden ingesteld. Heel handig is een soort macro: met een enkele druk op de toets wordt een serie commando's vlekkeloos uitgevoerd. Eenmaal geprogrammeerd werkt het feilloos. De gebruiksaanwijzing is in een klein lettertype gedrukt, maar is duidelijk en leidt de gebruiker moeiteloos door de vele opties en stappen.

Servicelijn

Met behulp van de telefoon (gratis 06-nummer!) en inductie kunnen extra functies worden toegevoegd. Dat verloopt heel eenvoudig. U belt met het service-center (overdag, in de avonduren en in het weekeinde bereikbaar) en u geeft merk en model van de te programmeren apparatuur op. U wordt vervolgens gevraagd om de a.b. tegen het ontvangstdeel van de telefoon te houden. Binnen enkele seconden wordt de benodigde informatie door de a.b. 'ontvangen' en in het geheugen geladen. Tenslotte controleert u met de medewerk(st)er van de servicedienst of uw a.b. de nieuwe gegevens perfect heeft opgeslagen. Door deze opzet is deze a.b. in principe verouderingsvrij!

Assortiment

Ik had ook nog de beschikking over de One for All 5 (dus voor 5 bronnen, in dit geval sat, vcr, tv, cd en aux) en deze deed het net zo goed als de 6, met vrijwel dezelfde mogelijkheden als de 6, inclusief het 'telefonisch naladen'. Dan was er nog de Video Pro 8 die niet alleen acht apparaten kan bedienen, maar bovendien een ideaal hulpmiddel is bij het zeer uitvoerig programmeren van videorecorders. Zo kunnen er maar liefst 20 verschillende opnamen worden (voor)geprogrammeerd! Het prettig afleesbare lcd-scherm helpt u daarbij snel op weg. Dit model kan overigens niet telefonisch of anderszins worden nageladen.

Resumé

De distributeur van One for All biedt een uitgebreide keuze aan a.b.-en. Van de eenvoudige One Shot 1 tot de Video Pro 8. Aan de hand van hetgeen ik nu onder handen heb gehad is mijn conclusie dat de Once for All 5 en 6 of Video Pro 8 àlle andere a.b.-en tot overbodige ballast degradeert en bij eventuele uitbreiding of vervanging van uw installatie de daarbij behorende a.b. in de doos kan blijven. Geheel of gedeeltelijk defecte a.b.-en kunt u nu zéker met een gerust hart de deur uit doen. Een verademing toch?

______________________________________
One for All 5 f. 99
One for All 6 f. 149
Video Pro 8 f. 200
(excl. 4 LR03/AAA batterijen)

Distributeur: Elmarc bv, Ridderkerk (tel. 0180 418250)


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links