audioapparatuur

My cup of tea:

Meridian 551 versterker, 506 cd-speler

en MSR afstandbediening

 

© Aart van der Wal, april 1995

 

Meridian, evenals Quad in Huntingdon gevestigd, heeft sedert de oprichting in 1977 in het kwalitatief hogere audiosegment opmerkelijk goede apparatuur op de markt gebracht. Zo herinner ik mij dat het merk in 1983 voor het eerst een cd-speler introduceerde die prompt tot de beste bleek te behoren. Meridian was ook een van de eerste met een geheel gescheiden loopwerk en d/a-converter. Het veelzijdige, modulair opgebouwde programma omvat naast digitale controllers, cd-loopwerken en converters tuners, eindversterkers en DSP Surround een uitgebreide reeks actieve en passieve luidsprekers en multi-kamersystemen. De oprichters, Bob Stuart en Allen Boothroyd, kunnen inmiddels terugkijken op een nationaal en internationaal 'zwaarwichtige' reputatie op audiogebied. De hier besproken apparatuur bevestigt dit alleen maar!


Ik begin deze keer met de 506 cd-speler, omdat deze in muzikaal opzicht ver uitstijgt boven de twaalf-in-het-dozijn die de meeste winkelschappen (nog steeds!) vullen. Meridian heeft het bitstream-principe blijkbaar verlaten en gekozen voor Delta Sigma conversie met twee Crystal D/A-converters en 18-bit resolutie. Mijn ervaringen met de Meridian 506 verliepen uitsluitend freudvoll en niet leidvoll, om Beethovens Egmont maar eens te citeren. Ik kan niet in uw portemonnee kijken, maar voor 2495 gulden koopt u een bééld van een speler, zowel qua uiterlijk en innerlijk (sublieme afwerking!) als qua prestaties. Ik laat vervorming, sinussen, tonebursts, lineariteits- en fasegedrag, naaldimpuls, e.d. verder voor wat ze echt muzikaal waard zijn en stel u een speler voor die weinig tot niets van uw muziekcollectie onverhuld laat en een ronduit fabuleus klankbeeld neerzet dat in al zijn aspecten moeiteloos kan worden verkend. En wanneer ik dan nog van de importeur mag vernemen dat de 508 (4250 gulden) zelfs nog méér biedt (kan dat nog?), kan ik mijn toenemende nieuwsgierigheid nog maar nauwelijks bedwingen. De 506 is zo'n speler die onverbiddelijk laat horen dat fors aangestreken violen echt hun zijden glans kunnen behouden, een Bösendorfer volop in de ruimte staat zonder blikkerig te worden en de harmonische textuur in complexe strijkers- en houtblazerspatronen moeiteloos kan ontrafelen. Met een bas die warm én droog is, niet uit de pas loopt en een grote definitie biedt. Ook de akoestiek van de opnameruimte is er volop en het perspectief van de stereo-opnamen blijft onaantastbaar. Een goede opname is een feest, een slechte een enorme ergenis. En zo hoort het ook.

Breedte en diepte

Enige recent uitgebrachte cd's bieden een uitmuntende opnamekwaliteit en krijgen we de concertvleugel weer eens wérkelijk in onze kamer: pianowerken van Schumann door Pires (DG 437538-2), Várjon (Naxos 8550849) en Uchida (Philips 442777-2), een Schubert-liederrecital door Blochwitz en Jansen (Philips 438932-2), maar ook het diepe, orgelende laag in het Kyrie van Rossini's Messe Solennelle (Decca 444134-2) en het zowel brede als diepe stereotoneel met de haarscherpe plaatsing van solisten, koor en orkest in Borodins Vorst Igor (Philips 442537-2). En wie nog niet overtuigd is neemt Lehárs Die lustige Witwe onder Gardiner (Philips 439911-2): de 506 mist iedere scherpte (in tegenstelling tot veel andere spelers) in de introductie, met behoud van de kleinste détails. En je hoort in deze opname nu ook duidelijk dat er herhaaldelijk minuscule afstandsverschillen zijn tussen b.v. Terfel en de microfoons. Bijna tastbaar is ook de extra ruimte rondom Elisabeth (Allmächt'ge Jungfrau, hör mein Flehen!) in Wagners Tannhäuser (de Parijse versie onder Solti op Decca 4145851-2). De zojuist verschenen Philips-opname met een Russisch liederenprogramma door Olga Borodina en Larissa Gergieva 442780-2) verraadt ogenblikkelijk de meesterhand van balance engineer Onno Scholtze: een sublieme, rijke vleugelklank, de diepe klankkleuren van de mezzosopraan op superieure wijze door de microfoons gevangen in de zeer realistisch tot leven komende akoestiek van de Friedrich-Ebert-Halle in Hamburg. Wat voor resultaten kunnen met nauwkeurige omzetting en vooral op zeer zachte niveau's toch worden bereikt! Wie nu nog zeurt over digitale polaire lucht moet echt onmiddellijk naar Nova Zembla worden verbannen!

Uitmonstering

Ook de mechanische kwaliteiten zijn van een zeldzaam hoog niveau. Deze speler is tijdens en na het positioneren van de cd gewoon doodstil: geen gierende servo, geen piepen, tikken knarsen, ook niet tijdens het zoeken en afspelen. De aan de linkerkant aangebrachte lade is een groot en solide blok dat in- en uitwendig zeer goed is geïsoleerd en waarin zowel het aandrijfmechanisme als de laseroptica zijn ondergebracht. Het conversie-circuit bevindt zich rechts in het inwendige. Aftasting geschiedt met de Philips driestraals laser en het loopwerk is de nieuwe CDM-12, eveneens van Philips. Blijkbaar is het voorgaande loopwerk (CDM-4) niet meer in produktie, hoe goed dit overigens ook was. Zoals de gehele Meridian-serie heeft ook de 506 een behuizing van een duurzame, stevige en hoogwaardige kunststof, met een chique zwarte glasplaat die de bovenzijde bedekt. Eigenwijs als Meridian is, wordt er blijkbaar bijna vanzelfsprekend vanuitgegaan dat de koper (uiteindelijk?) voor de gehele Meridian-lijn zal kiezen: de fabrikant zoekt het - in tegenstelling tot de meeste andere merken - namelijk niet in de breedte, maar in de diepte: (lxbxd) 88 x 321 x 332 mm en ook de muzikale kwaliteiten in aanmerking nemende is dit eigenlijk zo gek nog niet...De steundoppen zijn echter zo geplaatst dat zij in de meeste gevallen precies op apparatuur van doorsnee afmetingen passen. En anders kunnen met dubbelzijdig klevende tape (extra) doppen op iedere gewenste positie worden aangebracht. Het uitschakelbare display is ook op afstand goed afleesbaar en toont op verzoek alle nodige functies. Naast de gebruikelijke (vaste) analoge uitgang (verguld) is er een co-ax (verguld) en optische digitale aansluiting. De bijgeleverde en voor sommige functies (repeat, store, clear, scanning, snelzoeken, index) onmisbare PSR afstandbediening is van het zogen. RC-105 type en dus ook bruikbaar voor b.v. Philips-apparatuur.

Versterker 551

Zes vergulde ingangen (standaard met de logo's op het display ingesteld voor cd, radio, lp, tv, tape 1 en tape 2) met zelf in te stellen gevoeligheid (van 27 tot 150 mV), en eveneens aan de achterzijde de 1 paar luidsprekeraansluitingen en - eveneens verguld - de uitgangen voor tape (1500 mV) en een aparte eindversterker (1400 mV - 3 V). Ook de aansluiting voor de hoofdtelefoon (max. 2 V) bevindt zich aan de achterzijde en dat zie je ook niet iedere dag. Met het oog op de gemakkelijke bereikbaarheid alleen ogenschijnlijk een lastige oplossing, want met een simpel en goedkoop verloopkabeltje van pakweg 60 cm kan de hoofdtelefoon zonder gymnastische kunstgrepen worden in- en uitgeplugd. Het bijkomende, esthetische voordeel van deze constructie is dat aan de voorzijde het 'lege oog' voor de hoofdtelefoon-jack ontbreekt en het uiterlijk daardoor een zeer strak aanzien heeft. Bij uitsluitend hoofdtelefoongebruik kunnen de luidsprekers met de Mute-toets het zwijgen worden opgelegd. Er is een optie (dus niet standaard!) voor pick-up moving magnet (instelbaar van 0,5 tot 3 mV) en moving coil (van 38 - 210 uV). De phono-ingang fungeert zonder deze apart aan te schaffen module uiteraard gewoon als lijningang (toch jammer Meridian, want er zijn echt nog genoeg liefhebbers van het zwarte vinyl!) Voor de communicatie met andere Meridian-apparatuur wordt een op de communicatiepoort aan te sluiten vijfpolige DIN-plug bijgeleverd. Er kan naar believen worden doorgelust voor een multi-kamer(s)systeem met centrale bediening. Communicatie met de Meridian 200- of 600-serie is eveneens onbeperkt mogelijk. Bronkeuze en volume kunnen op het heldere display (fabrieksinstelling: signaalbron en volume) worden afgelezen. Alle functies worden gekozen met elektrisch doodstille elektronische en direct aansprekende, zeer solide druktoetsen aan de voorzijde (Source, Copy, Speakers, Mute, Display, Volume + en -, en Off). Het is mogelijk om van bron A op te nemen, terwijl u naar bron B luistert. Aan de achterzijde bevindt zich eveneens de netschakelaar. Die kunt u - behoudens bij langdurige afwezigheid - verder vergeten: de versterker kan gewoon onder spanning blijven en wordt via een toets op het front of via de afstandbediening vanuit de standby-modus geactiveerd.

Instellingen

Deze versterker biedt zeer veelzijdige en uitgebreide instelmogelijkheden. Naast de gebruikelijke toetsen voor volume, speakers aan/uit, Mute en balans kunnen de instellingen aan uw voorkeuren worden aangepast. De beide volumetoetsen werken in nauwkeurige stappen van 1 dB tot 99 dB (9 dB betekent verdubbeling van het geluidsniveau). Meridian verdient daarbij een extra pluim, want de balansafwijking is over het gehele regelbereik met maximaal 0,2 dB volstrekt te verwaarlozen. Bij inschakeling wordt standaard op het display 65 dB getoond: dit volumeniveau komt overeen met de conventionele volumeregelaar op de meeste versterkers ongeveer in de middenstand. De fabrikant heeft zes signaalbronnen (cd, radio, lp, tv, tape 1 en 2) in het geheugen vastgelegd. Door activering van de Type-functie kunt u de bronaanduidingen en de instellingen echter naar hartelust zelf programmeren. Er kan uit ettelijke logo's worden gekozen. En áls u in de war raakt: geen nood, want er kan altijd weer worden teruggekeerd naar de fabrieksinstelling. De gevoeligheid van iedere ingang is apart instelbaar in 15 stappen van 1 dB. U bent dus af van de volumeverschillen tussen de verschillende audiobronnen zoals cd, radio, cassettedeck, enz. Door de luidste signaalbron (b.v. cd) als referentie voor het volume te kiezen kunnen de overige bronnen daaraan worden aangepast en hoeft u bij bronomschakeling de volumeregelaar niet meer schrikkerig te bedienen. Met de aanvullende Config(uratie)-functie kunnen o.a. de communicatie-instellingen voor een compleet Meridian-systeem worden gedefinieerd of aangepast. Een klankregeling ontbreekt geheel en dat zal de 'puristen' aanspreken.

Techniek

De overspraakdemping ligt hoog, zowel tussen de kanalen onderling als tussen de verschillende signaalbronnen. U kunt dus de tuner gerust aan laten staan, wanneer een cd wordt afgespeeld, of omgekeerd. Dankzij de verouderingsvrije, elektronische schakelingen zijn - ook niet bij hoge volumeniveau's - via de luidsprekers geen schakelklikken hoorbaar. De 551 is geen extreme krachtpatser, maar levert aan 8 Ohm altijd nog 60 W per kanaal en dat is voor luidsprekers met lager rendement in een kamer van ca. 60 m2 echt wel voldoende. De stoorafstand is -93 dB, de vervorming bijna onmeetbaar klein: 0,002%. Een anti-rumblefilter ontbreekt, maar het kan zijn dat dit filter wel aanwezig is op de apart leverbare pick-up-module. Ik had daarover niet de beschikking, dus konden daaraan ook geen metingen worden verricht. Lastige luidsprekers met moeilijke en capacitieve belastingen deren de 551 niet. Het apparaat vereist nauwelijks koeling: tijdens gewoon huiskamergebruik wordt de versterker niet meer dan handwarm. De forse koelribben aan de zijkanten ogen dynamisch, maar zijn strikt genomen niet echt nodig. Aardig is dat bij Meridian-apparatuur de netzekering zich in de steker bevindt: men hoeft dus niet het apparaat open te schroeven om de zekering te vervangen.

Muziek

De 551 versterker is een lust in het gebruik en voor het oor. Simpel te bedienen en heerlijk transparant en luchtig (geen kleinigheid voor een solid-state circuit!), met een superieure verwerking van stevige en scherpe impulsen (het "serieuze" heavy metal incluis), vriendelijk voor luidsprekers en dus voor de muziek, en meer dan voldoende vermogen voor hevig uithalende sopranen en koren, diep orgelpedaal en zeer zware pianokost. Je luistert niet naar een versterker, maar naar muziek en in die zin is de 551 een stille dienaar die precies doet wat wordt verlangd: signaalversterking zonder op den duur irriterende bijprodukten. Die goede eigenschappen vielen trouwens ook op bij het gebruik van een goede hoofdtelefoon en dat is eerder uitzondering dan regel. Ik heb daarover al vaak genoeg geklaagd. Het beste compliment dat je deze versterker kunt maken is dat je hem snel vergéét en uitsluitend de muziek prevaleert.

MSR afstandbediening

Meridian heeft altijd al extra aandacht besteed aan centrale afstandbediening en niet uit het oogpunt van pure luxe, maar omwille van een zo prettig en doelmatig mogelijke bediening en een maximaal gebruik van de vele mogelijkheden. Een zeer fraaie, ergonomisch gebogen vormgeving in deftig zwarte, slagvaste kunststof met alle 44(!) toetsen overzichtelijk gerangschikt. Met de functie-toets zijn er nog een aantal extra mogelijkheden onder handbereik (misschien ook een vliegbrevet?). De Play- en Volume-toetsen kregen een extra opvallende kleur mee. De dopjes aan de onderzijde zijn voldoende stroef om schuiven van het apparaat tijdens de bediening te voorkomen. Standaard is de batterij-gevoede MSR ingesteld op de bediening van de 500-serie, maar door de jumpers in het binnenste anders te positioneren kan ook de 200- of 600-serie moeiteloos worden aangesproken en met niet minder dan twaalf in- en uitgangskeuzen hoeft bovendien niemand zich tekort gedaan voelen.

Conclusie

Een schitterende combinatie van zeer solide opzet die, gehuld in een strakke vormgeving, muzikaal hoog presteert en zowel apart als in samenhang met andere Meridian-apparatuur ongetwijfeld voor jarenlang ongestoord muziekgenot kan zorgen. Ik kan hooguit wat grommen over het ontbreken van een pick-up ingang en een klankregeling (de mode is soms hardnekkig...). Eventuele reparaties worden door de uitgebreide technische staf van de importeur geheel in eigen huis verricht. De gebruiksvriendelijke bediening bewijst dat de ontwerpers goed hebben nagedacht, terwijl de degelijke afwerking in de beste traditie van Meridian is. Kortom: muzikaal en technisch een aanwinst op een overvoerde en een zich uitgesproken lethargisch gedragende markt die eerder door te veel dan door te weinig middelmatigheid lijkt te worden overwoekerd.

_______________________________
Importeur: Viertron b.v., Barendrecht (tel. 01806 - 18355)
Prijs: Meridian 506 cd-speler fl. 2495 incl. afstandbediening
Meridian 551 versterker fl. 2250
MSR afstandbediening (voor gehele systeem) fl. 175


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links