audioapparatuur

Gestaalde perfectie:

JVC XD-Z1010N DAT-deck

 

© Aart van der Wal, juli 1992

 

Dit deck behoort zonder enige twijfel tot de topklasse en stelt u in staat om zonder al te veel moeite en zorg opnamen van cd-kwaliteit te maken. Bovendien beschikt het apparaat over twee microfooningangen die u in staat stellen live-opnamen te vervaardigen.

Hoge kwaliteit

De nauwkeurigheid waarmee opgenomen muziek wordt weergegeven is zeer indrukwekkend. Het speelt daarbij geen enkele rol of het pianissimo strijkersklanken, luidruchtig koper, hevig slagwerk of een veeleisende opera betreft. Alles wordt met het grootste gemak neergezet, en dan nog zonder een spoortje ruis. Geen detail gaat verloren en A/B vergelijking tussen de bron en het opgenomen signaal leidt tot geen andere conclusie dan dat het verschil werkelijk nul komma nul is. Op dit niveau komt het analoge deck er echt niet meer aan te pas! Jank en ver-vorming passen niet meer in het DAT-woordenboek, Dolby en afregelingsproblemen evenmin. Al snel bleek dat uitgebreide metingen achterwege konden blijven en dat in plaats daarvan "gewoon" naar muziek te luisteren.

Analoog versus DAT

Er zijn uiteraard lezers die een goed (afgeregeld) cassettedeck bezitten en met zorg en toewijding een meer of minder uitgebreide tape-collectie hebben samengesteld. En vaak betreft het dan ook nog onvervangbare opnamen van bijv. live-concerten of bijzondere evenementen. Aan de kwaliteit van die opnamen kan natuurlijk niets meer worden veranderd (alleen de tand des tijds kan nog spelbreker zijn), ook niet door een DAT recorder. Bovendien is er ook nog de analoge cassettespeler in de auto en de Walkman. In die zin is de DAT recorder geen vervanger van dat analoge deck, doch veel eerder een aanvulling.

Speelduur

In de LP (Long Play) modus kan niet minder dan vier uur onafgebroken worden opgenomen met een cassette van 120 minuten. Dus geen zenuwachtig gedoe meer tijdens het kuchen tussen de delen van een door de radio uitgezonden Bruckner-symfonie of der Fliegende Holländer. Wat een weelde! Op standaardsnelheid kunt u zonder enig kwaliteitsverlies twee uur onafgebroken opnemen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik qua weergave met beide snelheden nauwelijks een verschil heb kunnen vaststellen. De bandkeuze speelt geen enkele rol. Een DAT recorder is een alles-eter; er hoeft niets afgeregeld te worden. Ik heb zowel bandjes van DENON als van JVC en THAT'S met verschillende speelduur toegevoerd, maar er was geen enkel verschil te ontdekken.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links