audioapparatuur

Transparant en solide:

AMC CVT-3030 buizenversterker

 

© Aart van der Wal, september 1994

 

De meeste buizenversterkers bieden naast een esoterisch ontwerp een forse prijs. Sommige merken zou je alleen al om het uiterlijk willen bezitten, maar is het banksaldo de grote spelbreker. AMC heeft met de CVT-3030 een zeer aantrekkelijk geprijsde en kwalitatief hoogwaardige 2x30 Watt klasse A buizenversterker op de markt gebracht, die zich (gelukkig!) niet wezenlijk onderscheid van de zeer goede transistortypen.

De voor deze zwaarwichtige versterker (14 kg!) uitsluitend geschikte vier Siemens EL-34 buizen (twee per kanaal en bepaald niet de minste) zijn niet verticaal, doch horizontaal geplaatst en dat leek me op het eerste gezicht eerlijk gezegd wat hachelijk. Want buizen worden knap warm en de sokkels, waarin ze zijn geplaatst, dus ook. Een verticale opstelling geeft dan tenminste theoretisch een betere stabiliteit. Dat moet de fabrikant ook gedacht hebben, want aan de onderzijde, links en rechts ter hoogte van de buizen, bevinden zich twee keurig afgeschermde ventilatoren die bijna onhoorbaar voor de nodige verkoeling zorgen. En dat is toch al geen luxe, want deze Mosfet-versterker werkt in klasse A en dat betekent sowieso een fikse warmteontwikkeling. Die fans doen hun werk goed, want zelfs na een paar uur op forse niveau's wordt het apparaat niet meer dan handwarm. En waar bijna niemand bij stilstaat: dat is héél prettig in de warme zomermaanden...

In- en uitgangen

Er zijn zeven ingangen: phono 2,7 mV (alleen voor moving magnet-elementen), DAT, CD, tuner, video, aux en tape 180 mV. Ik trof bijna dezelfde waarden aan als bij de in het september-nummer besproken NAD 304. De oversturingsgrenzen zijn op alle ingangen weer zeer ruim: op phono bijv. 165 mV (1 kHz). Het kan voor de liefhebbers van moving coil-elementen trouwens zeker lonen om een dergelijk element met een hogere output te proberen: een aparte aanpassingstrafo zal in de meeste gevallen niet nodig zijn. Prettig is bovendien dat de pickup-voorversterker van een bijzonder hoge kwaliteit is en geen sluitpost op een te krappe begroting (vinyl is uit, cd is in). Extreem lage vervorming, een perfecte RIAA-curve, geringe overspraak (van -97 dB bij 100 Hz naar -76 dB bij 20 kHz en 70 mV/1 kHz). Er kunnen twee paar luidsprekers worden aangesloten, terwijl daarnaast nog een aparte netuitgang aanwezig is (mag dat nog steeds in Nederland?)

Regelaars

De volumeregelaar bestaat uit twee ringen: met de voorste ring wordt de balans ingesteld (de gelijkloop is zeer nauwkeurig: binnen 0,3 dB!), met de achterste het volume. De conventionele klankregeling stelt weer niet veel voor met het bekende regelbereik van + en - ca. 7,5 dB. Er kan direct, zonder beïnvloeding van de toonregeling, via de aangesloten luidsprekers naar de gekozen bron worden geluisterd. De luidsprekers kunnen het zwijgen worden opgelegd door naar phones over te schakelen: het signaal verschijnt dan uitsluitend aan de hoofdtelefoon-uitgang en wordt het direct-circuit automatisch uitgeschakeld. Verder zijn er schakelaars voor de bronkeuze en tape/monitoring. Een voorziening om naar bron A te luisteren en tegelijk van bron B op te nemen, ontbreekt.

Vervorming en ruisafstand

Bij buizenversterkers kijk ik meestal eerst naar de vervormingscijfers. De specificatie vermeldt 1 % op maximaal niveau, maar interessanter zijn de cijfertjes in de lagere regionen. De golfvorm wijst naar onschuldige derde harmonischen, die het aangenaam warme klankbeeld van de 'buis' moeten verklaren. In dit geval moest dat meevallen, want op het gehoor had ik van het typische 'buizengeluid' niets bemerkt. Dat klopt ook met de metingen: 0,6 % voor die derde harmonischen is voor dit versterkertype gering. Met de toongenerator werden ook de tweede harmonischen bekeken. Die zijn van nature wèl gemeen, maar de CVT-3030 houdt het bij slechts 0,036 % al voor gezien. Tenslotte de ruisafstanden: lijn 86 dB en phono 77 dB gewogen. Op line zijn we gewend geraakt aan waarden rond 100 dB, maar voor de 'buis' is 86 dB een uitstekende waarde. Schakelen tussen Direct en Normal leverde geen dB verschil op.

Vermogen

Wel een hybride opzet in klasse A met Mosfets, naar in een relatief goedkope prijsklasse en dat betekent natuurlijk een bescheiden uitgangsvermogen. Bij voorkeur dus luidsprekers met een redelijk hoog rendement gebruiken en wanneer de nominale impedantie dan ook nog ca. 4 Ohm bedraagt, kan de hevigst uithalende sopraan in een ruime kamer (55 m2 of daaromtrent) toch behoorlijk aan haar trekken komen: links 32, rechts 31 Watt aan 4 Ohm. In de praktijk blijkt ook het huwelijk met minder sensitieve luidsprekers gelukkig te zijn, getuige de vele cd's die ik op verschillende combinaties losliet: het gehele repertoire, van de eenzame viool tot de zeer dikbuikige opera's, deed in een kamer van 50 m2 echt niet naar meer vermogen verlangen. Zelfs het diepe laag van de grote trom en het orgelpedaal kwam levensecht de kamer in.

Klasse A, B, C...Z

Die betiteling zegt op zich niets over de kwaliteiten en de gebreken. Ik ken klasse A-versterkers die abominabel klinken en transistortypen die het summum aan luisterplezier bieden. Ook het gebruik van Mosfets is geen enkele garantie voor kwaliteit. Niet is zo verraderlijk als vooringenomenheid: hearing is believing, is het nog altijd geldende adagium. De CVT-3030 biedt een zeer transparant muzieksignaal en herinnert in dit opzicht aan de eerder besproken Aura VA-100 (een bijzondere versterker met een zeer gunstige prijs/kwaliteitsverhouding). Om deze prettige eigenschap gelijk maar aan het concept en de bouw toe te schrijven, gaat mij echter te ver. Er kunnen allerlei oorzaken zijn, waardoor versterker A in audio-keten B nét wat (on)prettiger klinkt dan... Voor je het weet doemen weer de eindeloze discussies over verbindings- en luidsprekerkabels op.

Conclusie

De AMC CVT-3030 mist de zo typische 'warme' klank van de buizenversterker, maar dat zie ik beslist niet als een nadeel. De resolutie, transparantie en de rust en stabiliteit die van het klankbeeld uitgaan, maken van deze 3030 een muzikaal hoog presterend werkpaard. Het inwendige bestaat uit hoogwaardige componenten, is voor nazorg gemakkelijk bereikbaar en straalt soliditeit en betrouwbaarheid uit. De buizen gaan jaren mee, maar kunnen in een paar minuten worden vervangen. Bedenkt u wel dat de 3030 minsten een kwartiertje ingeschakeld moet staan, alvorens er het volle muzikale profijt van kan worden getrokken!

PRIJS: ƒ 1800,-
IMPORTEUR: Penta Electronics bv, Amsterdam.
tel. (020) 611.4946


Beluisterd met Philips CD-950 en Quad CD-67 cd-spelers, Nakamichi CR-4 cassettedeck, B&W 802/III en TAF Cadans 5/II luidsprekers.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links