Audioapparatuur

Buiten de gebaande paden:

Aftershokz Aeropex hoofdtelefoon

 

© Aart van der Wal, september 2019

 

De Aftershokz Aeropex 'bone conduction headphones'

Voor zover ik heb kunnen nagaan is er slechts één fabrikant die met 'bone conducting headphones' (botgeleidende hoofdtelefoons) stevig aan de weg timmert: het Amerikaanse Aftershokz, gevestigd in Syracuse, in de staat New York.

Het ontwerp besprak ik al eerder, in mei 2017, in de bespreking van de Aftershokz Trekz (klik hier). Er is in die tweeënhalf jaar niet alleen zo het een en ander veranderd, maar ook verbeterd. Dat begint al bij de verpakking, die nu de allure heeft van de Apple iPhone. Het heeft er zelfs alle schijn van dat de ontwerpers er met meer dan een schuin oog naar hebben gekeken... Niets mis mee natuurlijk.

Betere laadfunctie
Verbeterd is ook de oplaadfunctie: vanaf 'leeg' is de Aeropex in nauwelijks een uur volledig opgeladen (De eerder besproken Trekz heeft er zo'n twee uur voor nodig). De laadkabel wordt aan een kant met een simpele magneetklik met de hoofdtelefoon verbonden, met aan de andere kant de standaard usb-aansluiting. Er zit echter geen aparte oplader bij en dus kan - evenals zijn voorganger - alleen worden opgeladen via pc, laptop, enz. Maar een oplader had de prijs uiteraard ook weer hoger gemaakt. Met de ingebouwde batterij (lithium-ion) kunt u ongeveer acht uur vooruit (dat mag u overigens letterlijk nemen: de Aeropex is bij uitstek geschikt voor gebruik buitenshuis, maar daarover straks meer). Voor de meeste mobiele toepassingen geldt: tijdig opladen, want anders heeft u onderweg pech.

Magnetische klik voor de laadfunctie

Prima handleiding
Aftershokz heeft de wijze raadgeving ter harte genomen en nu wel gezorgd voor een - overigens uitstekend verzorgd - boekje met daarin de handleiding in een groot aantal talen, waaronder het Nederlands. Zeker met behulp van de duidelijke illustraties is de ingebruikneming een fluitje van een cent. Als u het bijgesloten kaartje, dat is voorzien van een individuele code, invult op de website van de fabrikant weet u zich verzekerd van twee jaar garantie.

Oorplugs
Er worden twee oorplugs meegeleverd, keurig verpakt in een plastic doosje. Het soepele materiaal ('foam') kan aan uw fysionomie worden aangepast. Daardoor worden omgevingsgeluiden sterk gedempt en wordt de weergave van met name de lage tonen dieper (het effect is vergelijkbaar met de vinger in het oor). Ook nu bleek dat het geluid er niet echt beter van wordt: minder goed gedefinieerd en vooral wolliger. Bovendien is dit uiteraard alleen geschikt voor thuisgebruik: in het verkeer is het een gevaarlijk attribuut. De plugjes hebben een beperkte houdbaarheid, maar kunnen gemakkelijk door andere worden vervangen. Ach, u kunt ze altijd nog gebruiken als uw partner snurkt, nietwaar?

De Aeropex met tevens in de verpakking tasje en 2x usb-aansluitkabel

'On the move'
Hoewel de Aeropex ook thuis dienst kan doen, is hij toch vooral bedoeld voor activiteiten buitenshuis. Waarbij het er niet toe doet welke dat zijn. Hij kan bovendien tegen een stootje (wat ook wel een vereiste is). Op het doosje staat weliswaar vermeld dat de hoofdtelefoon 'waterproof' is, maar ik heb dit maar niet geprobeerd. Ik werd daarin ook niet aangemoedigd door de functie 'Moisture Detected Alert' die tijdens het opladen automatisch wordt geactiveerd als vochtigheid (bijvoorbeeld door zweet na het sporten) in het apparaat wordt geconstateerd.

Zweet en sporten: ze horen uiteraard wel bij elkaar. Natuurlijk hoef je je niet per se in het zweet te werken, maar de Aeropex is toch bij uitstek geschikt voor trimmers, snelwandelaars, hardlopers, buitenluchtsnuivers, fietsers en andere vormen van actieve lichaamsbeweging. Maar ook op de camping en aan het strand kan de Aeropex uitstekend dienst doen. Kortom, overal luisteren naar je favoriete muziek maar zonder van de omgeving te zijn afgesloten (in het verkeer is dat sowieso gevaarlijk). Maar hifi (u weet wat daarmee wordt bedoeld) is het niet, wat met de Trekz al evenmin lukte als met deze nieuwe loot aan de Aftershokz-stam. Al biedt de laatste ook op dit vlak wel degelijk een verbetering: de weergave in het midden en hoog heeft meer definitie en transparantie, en de impulsweergave is eveneens beter geworden. Het laag was en blijft echter het stiefkindje,want het lukt (nog steeds?) niet om op basis van dit bijzondere principe (botgeleiding) een enigszins realistisch laag neer te zetten. Ik sluit zelfs niet uit dat dit juist door dit principe niet mogelijk is.

Botgeleiding
Ook de Aeropex doet zijn werk op basis van botgeleiding: het kaakbot geleidt de muziek naar de hersenen, het trommelvlies blijft buiten schot. De beide oorschelpjes moeten dus niet tegen het oor worden gedrukt, maar er net vóór: de gehoorgang blijft geheel en al vrij. De afbeelding hieronder verduidelijkt dat. Dat is niet alleen van voordeel voor slechthorenden, maar ook voor degenen die buitenshuis van muziek willen genieten zonder de omgevingsgeluiden af te schermen. Want de oren blijven immers volkomen vrij.

Kriebel
Luisteren naar muziek of spraak via deze Aeropex mag best een bijzondere ervaring worden genoemd. De oren blijven immers onbedekt! Maar er is ook anderszins sprake van een bijzondere sensatie, want afhankelijk van het geluidsvolume treden er rond het kaakbot trillingen op die ook onmiddellijk als zodanig worden waargenomen. Het lijkt nog het meest op een soort jeuk of kriebel en ik heb dat als hinderlijk ervaren. De fabrikant beweert dat het snel went, maar die ervaring had ik niet. Dat de omgeving enigszins kan meegenieten zie ik daarentegen niet als een echt groot bezwaar: het volume moet daarvoor wel fors zijn.

Experimenteren
De gebruiker kan naar hartenlust experimenteren door de positie van de hoofdtelefoon op het hoofd te variëren: meer naar achteren, meer naar boven of juist naar beneden, zelfs op het oor, wel of niet met (bijgeleverde) afschermende oordoppen. Het zal een steeds ander en dus wisselend klankbeeld opleveren. Dat kan in de luie stoel uiteraard veel gemakkelijker dan bijvoorbeeld buiten op de trimbaan of fietsende weg. Maar een echt bevredigend resultaat levert dat niet op. Het is en het blijft dus behelpen.

Draagcomfort
Het gewicht is volstrekt verwaarloosbaar. De hoofdband wordt niet over maar achter het hoofd geplaatst. De enige druk die wordt gevoeld is die van de beide schelpjes tegen het kaakbot. Dat moet ook voor de geleiding. Wie een groot hoofd heeft komt misschien net wat tekort (de beide schelpjes zitten dan misschien net niet vóór maar tegen de gehooringang), maar daar is altijd wel een mouw aan te passen. Bij actief gebruik buiten verschuiven de schelpjes nogal gemakkelijk en moeten dan opnieuw worden gepositioneerd. Op zich een simpele handeling.

 
 
Bedieningspaneeltje
rechts op de hoofdband

Fijnregelen
Aan de rechterzijde op de hoofdband bevindt zich een bedieningspaneeltje voor het inschakelen en het volume. Makkelijk bereikbaar met de hoofdtelefoon op het hoofd is het niet. Aan de linkerkant is er een functieknop waarmee de muziek kan worden onderbroken, maar ook op een telefoonoproep kan worden beantwoord. Bij langer indrukken kan worden overgeschakeld naar de bij de mobiele telefoon behorende stemcommando's, wat niet alleen prettig is maar ook de veiligheid onderweg ten goede komt. De EQ-instelling (met meer of minder bas) doet weinig. Het is beter om gebruik te maken van de EQ-mogelijkheden op telefoon of tablet (mits uiteraard geïnstalleerd). Maar dan nog: waar niet is verliest de keizer meestal zijn recht en dat geldt ook in dit geval.

Bluetooth
Er wordt slechts contact gemaakt via 'Bluetooth' en dat werkt voortreffelijk. Tablets en mobieltjes vinden de Trekz in een oogwenk. Het is wel zo prettig en bovendien veilig dat er geen verbindingssnoeren zijn. 'Pairing' is een fluitje van een cent (mits u weet hoe dat moet). Het bereik (gerekend vanaf telefoon of tablet) is ongeveer twintig meter (daarna treedt eerst ruis op en valt het signaal vervolgens weg).

Resumé
De verkoopprijs ligt rond de 170 euro en dat is best prijzig. Zeker wanneer we bedenken dat er heel wat hoofdtelefoons te koop zijn die aanzienlijk beter presteren, zij het niet volgens dit bijzondere principe. Wel is de Aeropex gehoormatig beter dan de Trekz, is nog fraaier afgewerkt, gebruiksvriendelijk en ook bijzonder veilig bij gebruik buitenshuis. Het frame van duurzaam titanium springt ook na 'mishandeling' (verbuiging) weer keurig terug in zijn oorspronkelijke vorm.

Aftershokz Aeropex hoofdtelefoon
Gangbare winkelprijs: ca. € 170,= (overal in Nederland te koop)
http://www.aftershokz.nl/index.php/en/


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links