Audioapparatuur

Draadloos compromis:

B&W PX hoofdtelefoon

 

© Ad Speksnijder, januari 2018

 

 

Wie kent het fameuze luidsprekermerk Bowers & Wilkins (B&W) niet? Het begon zoals zoveel succesvolle ondernemingen. Klein, gepassioneerd, lokaal en met een zeer bescheiden budget. Liefde voor muziek, weten hoe het live klinkt en dat in de huiskamer zo dicht mogelijk proberen te benaderen. Een aanpak die door muziekliefhebbers erg werd gewaardeerd. Door een klant zelfs zozeer dat een zekere Miss Knight een deel van haar nalatenschap aan John Bowers naliet. Hij ontving na haar overlijden het, zeker voor die tijd, mooie bedrag van wel £ 10.000,=. Zo groot was haar bewondering voor zijn kennis van klassieke muziek en zo blij was zij met de luidsprekers die hij voor haar had gemaakt. Deze schenking stelde John in staat een echt bedrijf te starten. We schrijven dan 1966, Worthing, Engeland. John ging echter niet alleen aan de slag. Één is geen en twee weten meer dan één, moet hij hebben gedacht. Samen met zijn goede vriend Peter Hayward start hij dit ongewisse avontuur, wat later zou blijken, een van de meest toonaangevende en wereldwijd distribuerende en producerende ondernemingen te zijn op het gebied van luidsprekersystemen. B&W was geboren!

 

De rest is historie. Succesvolle historie, wel te verstaan. Van de allereerste productieluidspreker, de P1 uit 1966 tot en met de laatste B&W-telg, de nieuwe 800-serie, die na 7 jaar intensief onderzoek het levenslicht zag. Lovend ontvangen door de pers; en zeker niet alleen de Britse (die van nature nu eenmaal behoorlijk chauvinistisch is). Eigenlijk heeft deze luidspreker voor velen maar 1 nadeel en dat is de prijs. Je moet in behoorlijk goeden doen zijn om een setje B&W 800's aan te kunnen schaffen. De lieve som van 30.000,= per paar is immers niet niks en derhalve niet voor iedereen weggelegd.

 
 
Those were the days... John Bowers

Maar, zo zult u waarschijnlijk denken, het zou toch over een draadloze hoofdtelefoon gaan? Inderdaad, u hebt helemaal gelijk. Als 30.000,= EUR een beetje te veel van het goede is dan zijn er altijd nog hoofdtelefoons waarvan ik vind dat die, afgezien van alle overige niet vergelijkbare eigenschappen en beperkingen, mits ze goed zijn ontworpen, een fenomenale muziekbeleving geven voor een fractie van de prijs van een set luidsprekers. Dan slik ik het belangrijkste nadeel ervan gemakshalve wel in: het geluid waarvan de bron 'ergens in het hoofd' ontstaat en bij mono-opnamen ronduit ongenietbaar is.

Hoofdtelefoons, het is booming business, zeker door de enorme groei van mobiele toepassingen. Het begon allemaal met de introductie van de Beats By Dr. Dre. Een Amerikaanse rapper, die zijn naam en imago verbond aan een hoofdtelefoon. Toen vlogen de verkoopcijfers omhoog. Opgericht in 2008, binnen 5 jaar een omzet van 1,5 miljard Dollar. B&W volgde in 2010 met de P5. Is het een hype geweest? Nee ik denk het niet, kijk maar eens in het openbaar vervoer, op straat, in de sportschool, in het verkeer, thuis op de bank. Het zijn veelal jongeren die ervoor gevallen zijn. Zij schamen zich er niet voor om met een traditionele hoofdtelefoon op het hoofd in de openbare ruimte te verkeren. Sterker nog, het is cool, hip en soms lekker retro en goed voor wat extra exposure/imago. Dat er ook nadelen aan kleven op het vlak van communicatie en veiligheid wordt dan voor lief genomen. En ja, als er flinke omzet te maken is dan wil je als gerenommeerd hifimerk natuurlijk ook een graantje meepikken, nietwaar?

Een bijzondere hoofdtelefoon
Genoeg achtergrond lijkt me. Nu op naar het echte werk. Want daarvoor was uw interesse natuurlijk gewekt. Ik bespreek voor u de nieuwe B&W PX draadloze hoofdtelefoon. Dat dit technologisch gezien een bijzonder product is zult u zo dadelijk gaan ontdekken. Of al die technologie ook ten goede komt aan de kwaliteit van het audiosignaal, eveneens.

 

Look & Feel
Laat ik beginnen met de presentatie. Daar is geen kwaad woord over te zeggen. De hoofdtelefoon komt in een keurige, stevige kartonnen doos, met twee kabeltjes, een soort heuptasje, een Quickstart-handleiding, een fold met instructies voor het downloaden van de PX-app en een suggestie tot productregistratie met een muzikale beloning in het vooruitzicht. Als laatste nog een boekje met garantievoorwaarden en vrijwaring.

De materialen die in deze hoofdtelefoon zijn toegepast ogen heel erg premium! Geen goedkoop plastic en quasi-chroom noch glittermaterialen. Heerlijk zachte oorschelpen, gevuld met een materiaal dat zich prima aanpast aan de contouren van uw oren. De vulling is gevat in een soort leer. Of het daadwerkelijk leer is, betwijfel ik, maar het maakt de uitstraling en het draagcomfort er niet minder op. Wat me wel opvalt is dat de oorschelpen niet echt groot zijn. Het gemiddelde oor zal hier zonder problemen in verdwijnen, echter, mensen die wat royaler zijn bedeeld wil ik op voorhand waarschuwen!

Ergonomie
Op de rechteroorschelp bevinden zich een aantal bedieningstoetsen voor volume, noise cancelling, aan/uit, en een multifunctionele knop waarmee in een klik het spelende nummer wordt gepauzeerd, bij twee klikken het volgende nummer wordt geselecteerd en bij drie klikken er naar het vorige nummer wordt teruggegaan. Dat laatste is echt handig. Niet nodig om de telefoon uit de broekzak te halen, te ontgrendelen en vervolgens de betreffende handeling uit te voeren. Jammer dat bij mijn testexemplaar de 3x-toets niet werkte. Ook niet na een reset van het apparaat. Als laatste is de rechteroorschelp voorzien van een led die afhankelijk van de kleur een indicatie geeft omtrent de toestand van het apparaat. Een opmerking is hier op zijn plaats waar het de positie van deze knoppen betreft: bij het oppakken, opzetten en afzetten drukt u geheid met uw rechterduim onbedoeld op een van deze toetsen in. Bijna niet te missen eigenlijk.

Een lange accuduur (ongeveer 22 uur), geavanceerde techniek en stevig design betekent wel dat het gewicht aan de hoge kant is. Headbangen of al te heftig meedansen moet je niet doen met de XP! Gelukkig is deze voorzien van een prima hoofdband die bij normaal gebruik voldoende stabiliteit geeft en zo goed is ontworpen dat het relatief grote gewicht zeker niet hinderlijk is of wordt. So far so good.

Aan de slag!
Vroeger was het de eenvoud zelve: stekker erin en genieten maar. Voordat je nu rustig achterover kunt leunen is enige voorbereiding noodzakelijk. Allereerst controleer ik of bluetooth op mijn telefoon is ingeschakeld. Bij mij standaard niet, dus hup, schuifje om en voilà, de communicatie is er. Volgende stap is het downloaden van de PX-app. Dat kan zowel in de App Store als op Google Play. Ik kies vanwege mijn Android besturingssysteem voor de laatste. De app laat zich eenvoudig vinden en installeren.

Na installatie de app openen en kan het inregelen beginnen. De handleiding in de app is daar heel behulpzaam bij. Echt, een kind kan de was doen. Zodra de app wordt geopend verschijnt er een startscherm van waaruit gekozen kan worden voor diverse onderwerpen. Ik kies voor Getting started. Hierna opent een scherm waarin je gevraagd wordt de PX op het hoofd te zetten (afbeelding links) en vervolgens te verbinden. Tussen twee haakjes, dat opzetten is echt wel essentieel, aangezien het systeem zo intelligent is dat het onderscheid kan maken tussen wel of niet op het hoofd. Eenmaal opgezet gaat de PX verbinding maken. Via een twinkel riedel wordt auditief gecommuniceerd dat die verbinding er ook daadwerkelijk is. Eenmaal weer afgezet gaat deze automatisch in de stand-by modus. Dat is goed voor een groot oplaadinterval. Handig toch? Het oplichten van een oorschelp is al genoeg om het apparaat uit te schakelen. Handig als u voor een kort gesprek (in de trein, op het werk, thuis) de muziek wilt onderbreken zonder op zoek te moeten gaan naar het pauzeknopje op uw telefoon of tablet.

Noise Cancelling
Dan kom ik bij een interessant stukje techniek, namelijk het noise cancelling systeem. Deze PX beschikt namelijk over een geavanceerd NC_systeem. (tweede afbeelding van rechts). Het leuke is dat er diverse instellingsmogelijkheden van noise cancelling zijn. Sowieso is er de keuze tussen aan of uit. Maar daarmee houdt het niet op. Afhankelijk van het soort omgevingsgeluid en de mate waarin stemmen worden doorgegeven, kunt u kiezen uit drie verschillende instellingen. Elke instelling is ontworpen (ingeregeld) voor een optimale onderdrukking van het omgevingsgeluid. Maar niet alleen dat, er wordt bij elke instelling ook een, op het soort onderdrukking afgestemde, spraakgevoeligheid ingesteld. Bijvoorbeeld: bij het selecteren van de instelling Office wordt spraak minimaal gefilterd, wat het mogelijk maakt nog steeds in contact met de omgeving te blijven en aanspreekbaar te zijn voor collega's. Flight daarentegen blokkeert alle frequenties maximaal en dus ook de spraakfrequenties. Traffic zit daar ergens tussenin. Alsof dat nog niet genoeg is, kan in ieder van de drie instellingen de mate van noise cancelling binnen een bepaalde bandbreedte gekozen worden. Dat is toch wel heel netjes van B&W! Het is duidelijk: de PX is ontworpen voor de actieve mens die veel buitenshuis verkeert en daarbij graag naar zijn of haar favoriete muziek luistert. Dan is het wel heel erg handig om te weten wat de status van de accu is op het moment dat je de deur uit gaat. Want, wees eerlijk, halverwege uw reis of uw dag zonder muziek is dan niet leuk. B&W heeft deze behoefte onderkent en in dit scherm wordt informatie getoond over de accustatus in procenten. Ja, dat dan weer wel. In uren zou voor menigeen een stuk duidelijker zijn geweest.

 

Luisteren!
Luisteren dan maar. Ik luister muziek via mijn Samsung smartphone. Hierop draait Qobuz abonnement in cd-kwaliteit. Qua bron zit het dus wel goed. Als eerste kies ik voor het eerste nummer van het album Jewish Life, door Sol Gabetta, Ernest Bloch en Amsterdam Sinfonietta, uitgebracht op het Sony Classical label en geproduceerd door Jared Sacks. Mocht er nog twijfel bestaan over de geluidskwaliteit dan zal het zeker niet aan de bron, noch aan de uitvoerenden en Jared liggen. De eerste indruk is meteen goed. Een gortdroge cello die alle nuances in dit stuk prachtig presenteert. Warm, met autoriteit en zeker het middenhoog prachtig gedefinieerd. Zelfs Sols krakende krukje is goed hoorbaar. Niet essentieel, wellicht storend voor sommigen, maar het geeft wel aan dat alles wat in de opname terecht is gekomen, ook gehoord wordt.

 

Het tweede stuk is van Leonard Cohen. Van zijn laatste album "You Want It Darker" beluister ik het nummer "It Seemed the Better Way". Het openingskoor wordt mooi breed in de ruimte neergezet, de akoestiek is present met diepte en karakter. De viool is klagelijk en lyrisch, het hammondorgel harmonieert daarmee prachtig. Dan zet de oude meester in met zijn doorleefde, bovenaardse (voor sommigen ook wel onderaardse) stem. En hier is het voor het eerst dat ik voorzichtig frons. Want wat er in het laag gebeurt bevalt me niet echt. Hoe zal ik het noemen? Zompigheid? Nee, dat is te sterk uitgedrukt. Versmering? Ja, dat doet meer recht aan wat ik waarneem. Het laag mist transparantie, 'lucht' rond de stem van Cohen. Noem het gebrek aan timbre en microdetaillering. En met dat wat te dik aangezette laag wordt het er in het middengebied ook niet beter op. Ligt dat aan de opname? Als ik deze op mijn referentieset of via een bedrade hoofdtelefoon van een gerenommeerd merk beluister is het afwezig en is er die kenmerkende sfeer die zijn stem losmaakt, wordt er diepte merkbaar, staan partijen vrijer, losser ten opzichte van elkaar. Op naar de volgende track. El Cant de la Sibil-la, het nummer Sibil-la Latine van Monserrat Figueras, uitgevoerd door La Capella Reial de Catalunya onder Jordi Savall, uitgebracht op La Collection Naïve. De gongslagen waarmee dit stuk begint worden mooi ruim en diep neergezet, de daarop volgende fagotsolo is eveneens indrukwekkend. Je kunt als het ware de grootte van de opnamelocatie inschatten aan de hand van het geluidsbeeld. Heel erg netjes! Koorinzet is schoon, goed gedefinieerd en rijk aan toonscharkeringen gecombineerd tot de homogeniteit die een koor eigen kan zijn. Hier is werkelijk niets op aan te merken. Prachtig!

 

Op naar het volgende stuk. Iedereen zal het met me eens zijn dat naast de uitvoering door de musici de opnametechniek/kwaliteit sterk bepalend is voor hoe het uiteindelijk in de huiskamer of, in dit geval, de hoofdtelefoon klinkt. Als er een opname is waarvan ik vind dat die werkelijk voortreffelijk is opgenomen, is het wel die van het Illinois Jacquet met het album Swing's The Thing. Het nummer Las Vegas Blues valt in met een geplukte bas. Ook hier moet het gezegd dat deze niet strak en vrij wordt weergegeven. De daarop inzettende trompet echter weer wel. Als de sax na vijftig seconden inzet is het wel een feestje om naar te luisteren. Mooi schoon en transparant knalt deze de ruimte in. Jammer dat de baseline ook hier niet is wat mogelijk is, gegeven de opnamekwaliteit.

Niet alleen draadloos
Het mooie aan de B&X PX is dat er ook bedraad geluisterd kan worden. Dit in situaties waar geen bluetooth aanwezig is. Ik heb dat voor u getest op een BlueSound netwerkspeler, Ethernet Cat6, in Qobuz cd-kwaliteit en ik moet zeggen dat de geluidskwaliteit dan niet hoorbaar verschilt met die via BlueTooth. Tot mijn verbazing werkte de knoppen op de rechteroorschelp niet meer tijdens bedraad luisteren.

Nog iets over Noise Cancelling
Alle technologie ten spijt, de beste versterker is nog steeds die met zo min mogelijk elektronica in de signaalweg. Begrijpelijk dat bij noise cancelling het signaal via ingewikkelde elektronische schakelingen/algoritmes bewerkt moet worden. En dat hoor je. Hoe goed B&W het ook onder de knie heeft, het is inleveren op geluidskwaliteit. Is dat erg? Dat hangt er maar van af wat je belangrijker vindt. Als we bedenken dat noise cancelling ook nog eens in drie varianten beschikbaar en per variant traploos instelbaar is, komt deze hoofdtelefoon in de buurt van de ideale mobiele hoofdtelefoon.

Eindoordeel
Met deze bijzonder veelzijdige draadloze hoofdtelefoon heeft B&W een indrukwekkend statement gemaakt. Draadloos met alle voordelen daarvan, gemakkelijk mee te nemen en zonder in te leveren op geluidskwaliteit. Nou ja, zij het met de beperking in het laag, dat vind ik persoonlijk wel een beetje jammer. Maar goed, er zijn legio mensen die dat waarschijnlijk wel kunnen waarderen. Al met al een prachtig apparaat met veel gebruiks- en instelmogelijkheden dat u bij overwegen van aanschaf zeker gehoord moet hebben. U zult verbaasd zijn!

_____________
B&W PX hoofdtelefoon
Verkoopprijs € 400 (minus psychologische euro)
B&W Group Benelux
Godefriduskaai 14
2000 Antwerpen
Tel. NL : +31 20 560 2940
Tel. BE : +32 32 067 550


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links