Actueel

Het Rotterdams Philharmonisch 'klantonvriendelijk'

 

© Aart van der Wal, 25 oktober 2017

 

Dit viel vandaag op de website van het Rotterdams Philharmonisch Orkest te lezen:

Vanwege een polsblessure heeft Yannick Nézet-Séguin zijn concerten voor de komende twee weken moeten afzeggen. Dat betekent onder meer dat hij deze week niet in Nederland kan zijn om Messiaens Turangalîla-symfonie te dirigeren. We betreuren dit zeer, en ook Yannick is enorm teleurgesteld dat hij dit programma niet voor u zal kunnen dirigeren.
Gelukkig zijn wij erin geslaagd om op deze korte termijn een goede vervanger te vinden in de Estlandse dirigent Olari Elts, die de Turangalîla-Symphonie al vaker dirigeerde. Deze last-minute wijziging heeft wel als gevolg dat de oorspronkelijk geprogrammeerde werken van Rameau komen te vervallen en het concert geen pauze bevat.

Wat werd geschrapt? Rameau's 'Entrée de Polymnie' uit 'Les boréades' en de suite uit 'Les Indes galantes'. Schitterende muziek die bovendien een fascinerend contrast vormt met Messiaens 'Turangalîla', het enige werk na de pauze. Terwijl de beide stukken van Rameau voor ieder goed orkest geen bijzondere uitdaging vormen. Waarom dat voor het RPhO of voor de dirigent wel zo is, is mij een raadsel.

Verder wordt er in het bericht met geen woord gesproken over enigerlei compensatie voor het publiek dat zich om twee redenen bekocht mag voelen (programma en dirigent). Immers, wat het orkest heeft beloofd en waarvoor de toegangsprijs is betaald, wordt niet waargemaakt. En het is bepaald niet de eerste keer dat dit gebeurt. Tijd dus om hierover eens serieus te gaan nadenken. En niet in de laatste plaats ook door de landelijke pers die merkwaardig genoeg dit al jaren slikt voor zoete koek. Maar het belangrijkste is dat deze actie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in ieder geval allerminst klantvriendelijk mag worden genoemd. En wie terugbetaling vraagt van zijn toegangskaartje of dat wil omruilen heeft het grootste gelijk van de wereld. Dat geldt zowel voor de abonnementhouders als voor de los verkochte kaartjes.

________________
Reactie van het orkest:
U zult begrijpen dat het ons spijt dat we ons programma voor 27 en 29 oktober vanwege omstandigheden hebben moeten wijzigen. De combinatie van Rameau en Messiaen in één programma is er één die maar weinig dirigenten ligt en misschien wel uniek voor Yannick was. Vandaar dat we het programma inderdaad hebben aangepast naar alleen de Turangalila-symphonie. De combinatie met een ander stuk is door de artistieke afdeling ook onderzocht maar de conclusie was dat, zonder Rameau door Yannick, een focus op alleen de symfonie het beste concert oplevert. Wij begrijpen dat sommige van onze klanten, als je kijkt naar de lengte van het concert, hierdoor het idee kunnen hebben dat het concert "minder waard" is geworden. Wij zijn van mening dat we met de Turangalila-symphonie, met een duur van ca. 80 minuten en een stevige podiumvullende bezetting, nog steeds een net zo waardevol concert bieden; ook al is het minder lang dan gebruikelijk. We kunnen ons echter voorstellen dat de inhoudelijke wijziging in combinatie met de vervanging van de dirigent voor sommige mensen aanleiding vormt om kaarten te willen retourneren of in te ruilen voor een ander concert; die mogelijkheid bieden we dan ook. Dit was in de online berichtgeving wellicht niet helemaal duidelijk, maar al onze klanten hebben per post een brief ontvangen waarin dit verder toegelicht werd. Iets wat in een eerdere reactie op dit bericht ook naar voren kwam.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links