Actueel

Orkest van de Achttiende Eeuw viert 40-jarig bestaan

 

© Aart van der Wal, mei 2020

 

Het Orkest van de Achttiende Eeuw vroeg aan de Nederlandse componist Louis Andriessen (80) om een stuk voor koor en orkest te schrijven ter nagedachtenis van de founding father van het orkest, Frans Brüggen 1934-2014), met als directe aanleiding de viering van het veertigjarig bestaan van het orkest. Sedert Kerstmis zijn zowel de partituur als de afzonderlijke koor- en orkestpartijen in het bezit van het orkest. De titel van de compositie, May, is ontleend aan teksten van de Nederlandse dichter Herman Gorter (1864-1927).

De première stond gepland op 7 juni a.s. in het kader van het jaarlijkse Holland Festival, maar als gevolg van het coronavirus kan daarvan helaas geen sprake zijn. De gezondheidssituatie in de wereld, de zorg voor de 75 uitvoerenden (Cappella Amsterdam en het Orkest van de Achttiende Eeuw) en het recente protocol van het ministerie van OCW maakten het annuleringsbesluit onvermijdelijk.

Op dit moment wordt gewerkt aan een aangepast programma met een kleine bezetting voor het concert op 7 juni in het  Muziekgebouw aan 't IJ.

In nauw overleg met dirigent Daniel Reuss, het Holland Festival en een aantal van de grotere zalen in Nederland en België wordt op dit moment bekeken of de première van May en een reeks uitvoeringen al in oktober aanstaande mogelijk is. Zodra er meer nieuws over is zullen we dat op onze site kenbaar maken.  

Er zijn evenwel nog andere plannen die in het teken staan van het jubileumjaar. Zo staat van 7 t/m 12 november de uitvoering gepland van Beethovens negen symfonieën, met als plaats van handeling het Amsterdamse Concertgebouw. Dit dan in samenhang met een nog nader bekend te maken randprogrammering van lezingen en discussies. Het is 2020 en dus tevens Beethoven-jaar: de componist werd 250 jaar geleden in Bonn geboren.

Op 7 november speelt het orkest de symfonieën nr. 1 en 3 (Eroica) met dirigent Jonathan Darlington. Kristian Bezuidenhout speelt die  avond Beethovens derde pianoconcert. Op 12 november wordt de cyclus afgesloten met de negende symfonie onder leiding van Sir Mark Elder.  Voor de overige drie concerten met de resterende zes symfonieën worden drie bevriende orkesten uitgenodigd, te weten de collega's van het Freiburger Barockorchester, het Orchestre des Champs-Elysées en The Age of Enlightenment.  Met deze cyclus wordt dan tevens het jubileum gevierd, maar ook het 50-jarig bestaan van Cappella Amsterdam. Belangrijker wellicht nog is dat deze Beethoven cyclus als the State of the Art van de oude muziekpraktijk wordt gepresenteerd, als Europees ijkpunt van de historische geïnformeerde uitvoeringspraktijk.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links