Actueel (archief)

Wereldpremière in Concertgebouw

van herontdekte liederen van

Erich Wolfgang Korngold

 

Persbericht, maart 2010

 

Op maandagavond 22 maart a.s. vindt in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw de wereldpremière plaats van zes onlangs teruggevonden liederen van de bekende componist Erich Wolfgang Korngold. De liederen worden gezongen door de sopraan Charlotte Margiono en de bariton Konrad Jarnot in een geheel aan Korngold gewijd programma. De pianiste is Reinild Mees, de aristiek leider van de Stichting Het 20ste-eeuwse Lied, die het concert organiseert. Cultuurhistoricus en Korngold-kenner Caspar Wintermans licht het programma toe.

Het Portret Erich Wolfgang Korngold is een pleidooi voor Korngold als veelzijdig liederencomponist. Liederen uit zijn hele loopbaan komen te klinken, van nostalgische jugendstil-liederen uit zijn vroege Weense periode tot lichtvoetige songs uit zijn jaren in Hollywood, waar Korngold zich profileerde als succesvol filmmuziekcomponist. De componist viel in zijn tijd op met een lyrische stijl en kleurrijke instrumentatiekunst. Omdat hij niet modern genoeg zou zijn geweest, raakte hij in de 'serieuze' muziekwereld op de achtergrond. Inmiddels wordt zijn muziek herontdekt en zijn het Vioolconcert en de opera Die tote Stadt standaardrepertoire geworden. De Stichting Het 20ste-eeuwse Lied hoopt met het recital er toe bij te dragen dat ook zijn liederen meer bekendheid krijgen.

De Nederlandse sopraan Charlotte Margiono bouwde een bloeiende internationale carrière op. Zij treedt op in grote operahuizen en met de belangrijkste symfonieorkesten. De Engelse bariton Konrad Jarnot profileert zich als een van de succesvolste leerlingen van Dietrich Fischer-Dieskau. De pianiste Reinild Mees heeft met vele beroemde zangers opgetreden en onderscheidt zich met bijzondere concertprogramma's en cd's, die door de nationale en internationale pers lovend worden ontvangen.

Amsterdam, Concertgebouw Kleine Zaal, maandag 22 maart 2010, 20.15 uur
Stichting 20ste-eeuwse Lied (in samenwerking met Stichting KAM en
Vereniging Vrienden van het Lied)
Portret Erich Wolfgang Korngold (concert in de serie Spotlights)
Charlotte Margiono (sopraan), Konrad Jarnot (bariton), Reinild Mees (piano), Caspar Wintermans (toelichting). Liederen van Erich Wolfgang Korngold.
Toegangsprijs: € 35,-. Kaarten zijn te koop bij de kassa (0900-671 83 45) of via de website van het Concertgebouw: www.concertgebouw.nl

Klik hier voor het volledige programma.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links