Actueel (archief)

Winnaars Edison Klassiek 2005

 

Hilversum, 19 april 2005 - Op 2 mei worden de Edison Classical Music Awards uitgereikt tijdens het Edison Gala in het Concertgebouw te Amsterdam. Winnaars zijn onder meer Rolando Villazón, Andrew Manze en Paul Lewis. Rene Jacobs wint dit jaar twee Edisons, één voor zijn uitvoering van Mozart’s "La nozze di figaro" en één voor zijn interpretatie van Joseph Haydn’s "Seasons". Voor het eerst wordt een klassieke muziek-dvd met een Edison bekroond: het docudrama "Tosca’s kiss" met muziek van Guiseppe Verdi.

Tijdens het gala op 2 mei treedt oeuvreprijswinnaar Thomas Hampson op, evenals Angela Gheorghiu, Cristina Branco, Janine Jansen, Amsterdam Sinfonietta en vier solisten van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Voor dit gala zijn kaarten te koop, die te bestellen zijn via de website van het Concertgebouw of telefoonnummer 020 – 67 18 345. Het Gala wordt LIVE uitgezonden door AVRO Klassiek en NPS op Nederland 3, vanaf 20.30 uur.

De Edison is de prijs van de Nederlandse platenbranche voor een album van bijzondere kwaliteit en wordt al sinds 1960 uitgereikt. De Edison is daarmee de oudste muziekprijs in Nederland en is vergelijkbaar met bijv. de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Preis der Schallplattenkritik en de Franse Victoire. De Edisons worden door een onafhankelijke vakjury toegekend. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van Thomas Alva Edison, gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer Pieter d’Hont.

Winnaars Edison Classical Music Awards 2005

Kamermuziek
Bela Bartók: Violin Sonatas

Christian Tetzlaff, Leif Ove Andsnes

Quote uit het Juryrapport: De violist Christian Tetzlaff en de pianist Leif Ove Andsnes zijn perfecte gidsen door Bartóks muziek. Aan hun hand moet de luisteraar zich gewonnen geven voor Bartóks compromisloze werken, waarin de invloeden van de moderne muziek zich mengen met de Hongaarse volksmuziek, die Bartók als etnomusicoloog van het platteland opdiepte.

Solozang
Italian Opera Arias

Rolando Villazón

Quote uit het juryrapport: "Die gelaagdheid van zijn interpretaties maakt dat Villazón meer is dan een man met een gouden strot. De combinatie van theatrale verbeeldingskracht en de machtige stem die nodig is om de diepste emoties op een strikt persoonlijke wijze over het voetlicht te brengen, maakt hem tot een zanger bij wie de grote Italiaanse tenortraditie in uitstekende handen is."

Concerten
Sergej Rachmaninov: Piano Concertos nummers 1&2

Krystian Zimerman

Quote uit het juryrapport: "Zimerman speelt niet alleen op superieure wijze de overbekende noten van dit populairste werk van Rachmaninov, maar vertelt daarmee ook een hoogst persoonlijk, doorleefd en typisch Russisch verhaal dat wordt geprojecteerd op Rachmaninov."

Instrumentale Solorecitals
Franz Liszt: Sonata in B minor si mineur / h-moll

Paul Lewis

Quote uit het juryrapport: "Lewis houdt de spanning vast zonder kunstgrepen toe te passen. Hij geeft elke noot de zorg en aandacht die hij verdient. En zo openbaart hij aan de luisteraar de kern van de muziek."

Opera
Wolfgang Amadeus Mozart: Le Nozze di Figaro

Concerto Köln o.l.v. René Jacobs

Quote uit het juryrapport: "Jacobs' uitvoering doet de bewondering voor Mozarts muzikale genie en inventiviteit als operacomponist alleen maar toenemen."

E igentijdse Muziek
Elliott Carter: What Next?

Paul Griffiths, Netherlands Radio Chamber Orchestra o.l.v. Peter Eötvös

Quote uit het juryrapport: "Zijn idioom is doorzichtiger dan ooit, drukt humor en lyriek uit, en ademt een vitaliteit die onwaarschijnlijk kan worden genoemd voor een componist van zijn leeftijd."

Barok
Heinrich Ignaz Franz Biber: The Rosary Sonatas

Andrew Manze, Richard Egarr

Quote uit het juryrapport: "Het is een zeldzaam evenwichtige, heldere opname geworden, een sieraad voor het Biberjaar 2004."

Middeleeuwen en Renaissance
Roland de Lassus: Il Canzoniere di Messer Francesco Petrarca

Heulgas-Ensemble, Paul van Nevel

Quote uit het juryrapport: "Van Nevel heeft met zijn musici een opname van zeldzame allure gerealiseerd, die dankzij een volmaakt natuurlijke musiceerstijl en een voortreffelijke opnametechniek elke renaissanceliefhebber tot vreugde zal strekken."

Orkestmuziek
Gustav Mahler: Symphony No.3 Bach Suite

Royal Concertgebouw Orchestra o.l.v. Ricardo Chailly

Quote uit het juryrapport: "Riccardo Chailly en het Koninklijk Concertgebouworkest schenken met hun uitvoering van de Derde symfonie van Gustav Mahler klare wijn: helder geprononceerde orkestgroepen, geëtste klanken van de soloblazers en metronomisch strakke basistempi die niettemin het Chailly-predikaat van de kolkend voortstuwende kracht hebben meegekregen."

Koormuziek
Joseph Haydn: The Seasons

RIAS-Kammerchor, Freiburger Barockorchester o.l.v. René Jacobs

Quote uit het juryrapport: "Hun vertolking bezorgt de luisteraar de sensatie iets mee te maken dat voor de Europese mens van rond 1800 volkomen actueel en betekenisvol was. Los van de hoge artistieke, muzikale en technische graad van uitvoering en opname, is dat een openbaring op zich."

Bijzondere Uitgaven van Historische Aard
Live - The Radio Recordings

Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly

Quote uit het juryrapport: "De periode-Chailly is daarmee uitzonderlijk goed gedocumenteerd. En 'historisch' is zeker ook het in de box gepresenteerde brede repertoire, want het is representatief voor een deel van de grote tradities van het Concertgebouworkest."

DVD

Guiseppe Verdi: Tosca’s Kiss

Sara Scuderi, Cambridge Theatre Orchestra/Alberto Ered

Quote uit het juryrapport: 'Tosca's kus', de documentaire die de Zwitserse cineast Daniel Schmid in 1984 maakte in het door Verdi gestichte tehuis voor bejaarde operazangers in Milaan, is echter van zo'n overtuigende schoonheid en vertellende kracht, en schetst bovendien zo'n ontroerend beeld van de muziek als levenselixer, dat het uitbrengen op dvd op zichzelf al bestempeld kan worden als een daad van betekenis."

Lifetime achievement

Thomas Hampson


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links