Actueel (archief)

Winnaars Edison Klassiek 2004

 

De Edison Stichting heeft de winnaars van de Edison Classical Music Award 2004 bekendgemaakt. Op vrijdag 4 juni zullen de Edisons uitgereikt worden tijdens het Edison Gala in het Concertgebouw te Amsterdam. Hier zullen een aantal winnaars ook optreden waaronder Maxim Vengerov (Concerten), Paul Lewis (Solorecitals) en het Concert Spirituel o.l.v. Hervé Niquet (Barok). Speciale gast is de al eerder bekend gemaakte Edison Klassiek Oeuvreprijswinnaar Mstislav Rostropovich. Ook dit jaar kan het publiek aanwezig zijn bij het Gala, kaarten zijn te koop via het Concertgebouw. AVRO Klassiek en NPS verzorgen dit jaar een live-uitzending op televisie om 20.30 uur op Nederland 3. De presentatie is in handen van Roland Kieft en Aldith Hunkar. 

De Edison is de prijs van de Nederlandse muziekindustrie voor een album van bijzondere kwaliteit en wordt al sinds 1960 uitgereikt. De Edison is daarmee de oudste muziekprijs in Nederland en is vergelijkbaar met bijv. de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Preis der Schallplattenkritik en de Franse Victoire.. De toekenning van de Edison gebeurt door een onafhankelijke vakjury. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van Thomas Alva Edison, gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer Pieter d'Hont.

Winnaars Edison Classical Music Awards 2004:

Barok

Haendel: Water Music & Fireworks

Le Concert Spirituel o.l.v. Hervé Niquet

Harmonia Mundi

Juryrapport: "Ruwe bolster, blanke pit, en dat is precies wat deze 'militaire' openluchtmuziek nodig heeft. Een uitmuntende opname, zowel wat kwaliteit als originaliteit betreft."

Bijzondere Uitgaven van Historische Aard

Anthology of the Royal Concertgebouw Orchestra, Volume I

Muziekgroep Nederland

Juryrapport: "Het Koninklijk Concertgebouworkest werkt met Radio Nederland Wereldomroep en andere organisaties aan een anthologie die liefst negentig cd's zal omvatten. Gekkenwerk? Niets is minder waar. De eerste box blijkt met grote zorg en kritische geest te zijn samengesteld."

Concerten

Britten & Walton: Violin & viola concerten

Maxim Vengerov, London Symphony Orchestra o.l.v. Mstislav Rostropovich

EMI Classics

Juryrapport: "Er zijn van die solisten die slecht enkele maten muziek nodig hebben om de luisteraar te verleiden tot een heftige liefde voor een tot dan toe minder geliefd stuk muziek. Tot die groep behoort beslist de violist Maxim Vengerov."

Eigentijdse Muziek

Kurtág: Signs, Games and Messages

Kurt Widmer, Hiromi Kikuchi, Ken Hakii, Stefan Metz, Mircea Ardeleanu

Universal Classics

Juryrapport: "De zorg waarmee de musici iedere noot op deze cd hebben omringd, de hoge kwaliteit van de opname en het van vorm en inhoud uitstekend verzorgde cd-boekje maken de inzending tot een document dat in het verlengde ligt van Kurtágs veeleisende meesterschap."

Instrumentale Solorecitals

Schubert: The last sonatas D.959 & 960

Paul Lewis

Harmonia Mundi

Juryrapport: "Lewis heeft de pluspunten van de felle, helder klinkende Weense vleugels uit Schuberts tijd geabsorbeerd en stuk voor stuk vertaald naar zijn eigen instrument.  "

Solozang

Beethoven: Lieder

Dietrich Henschel, Michael Schäfer

Harmonia Mundi

Juryrapport: "Henschels interpretatie klinkt natuurlijk en vanzelfsprekend. Het knappe is dat die vanzelfsprekendheid niet ten koste gaat van de expressie. Elk woord bevat precies de juiste lading. Zo moet Beethoven het bedoeld hebben, denk je bij het luisteren."

Kamermuziek

Schumann: String Quartet 1 & 3

Zehetmair Quartett

Universal Classics

Juryrapport : "Deze opnamen onthullen niet alleen een bijzonder facet van Schumanns muzikale persoonlijkheid, maar tonen ook met welke intenties een ensemble zich in de muziek van de vroege negentiende eeuw kan verdiepen."

Koormuziek

Rossini: Stabat Mater

Netherlands Radio Choir, Royal Concertgebouw Orchestra o.l.v. Riccardo Chailly

Universal Classics

Juryrapport: "Deze opnamen van dit Stabat Mater bewijst hoezeer Riccardo Chailly er de afgelopen jaren in is geslaagd om met een oer-Hollandse koor en orkest op hoog niveau uit te blinken in deze zo typisch Italiaanse muziek."

Middeleeuwen en Renaissance

De Coincy: Miracles of Notre-Dame

The Harp Consort o.l.v. Andrew Lawrence-King

Harmonia Mundi

Juryrapport: "De grote verdienste van deze cd is dat de opeenvolging van meerstemmige conductus, solo's en instrumentale stukken de gebruikelijke losse verzameling van piepkleine middeleeuwse stukjes overstijgt, en zelfs de kenmerken van een warmbloedig theatraal Gesamtkunstwerk heeft gekregen."

Opera

Scarlatti: Griselda

Dorothea Röschmann (Griselda) e.a., Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. René Jacobs

Harmonia Mundi

Juryrapport: "Met deze schitterende opname heeft René Jacobs zijn zoveelste topprestatie geleverd en wellicht ook de revival van Alessandro Scarlatti op gang gebracht."

Orkestmuziek

Bruckner: Symfony no.9

Wiener Philharmoniker o.l.v. Nikolaus Harnoncourt

BMG Nederland

 Juryrapport: "Een door zijn originele aanpak fascinerende CD, die weer nieuw licht werpt op deze adembenemende muziek van Bruckner. Een uitvoering bovendien die zich kan meten met de beste die er van dit werk zijn verschenen."


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links