Actueel (archief)

Berliner Philharmoniker

begint met live-videoconcerten

 

© Aart van der Wal, december 2008

 

De Berliner Philharmoniker begint op 6 januari onder de titel 'Digital Concert Hall' met het uitzenden van live-concerten via het internet. In navolging van onder andere de Metropolitan Opera in New York worden de concerten in zeer hoge beeld- en geluidskwaliteit worden aangeboden: € 9,90 voor een 'kaartje' of € 149,- voor het gehele seizoen (in dit geval voor € 89,- omdat het seizoen 2008/09 uiteraard al een maand of vier aan de gang is). Wie het concert heeft gemist kan het nog 48 uur daarna bekijken.

Het zal naar mijn verwachting niet lang meer duren dat ook andere orkesten en ensembles, maar mogelijk ook concertzalen en operahuizen voor een dergelijke opzet zullen gaan kiezen. Immers, het brengt niet alleen geld in het laatje, maar het vergroot bovendien de publieke actieradius aanzienlijk. Volgens chef-dirigent Sir Simon Rattle is dit niet alleen voor het orkest, maar ook voor het publiek een buitengewoon belangrijk initiatief dat dankzij de bijna onbegrensde mogelijkheden van het internationale multimediaplatform de muziekbeleving in een nieuw perspectief kan plaatsen. In veel huiskamers is de pc immers al op het tv-scherm aangesloten.

De Berliner Philharmonie

Nu deze ontwikkeling - die direct door de orkesten en ensembles lijkt te worden geëntameerd en beheerst - zich zo snel heeft aangediend, lijkt daarmee het belang van multimediaportals zoals dat van Monteverdi.tv min of meer te gaan verschrompelen. Hun functie lijkt zich op den duur meer en meer te beperken tot de verkoop van cd's, dvd's en specifieke vormen van video-on-demand (uiteraard eveneens tegen betaling).

Zie ook www.berliner-philharmoniker.de

Klik ook hier voor het concertseizoen 2009/2010.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links