Actueel (archief)

 Tóch naar BBC 3 kunnen luisteren...

 

© Evert Rulf, augustus 2005

 

Een groot deel van Nederland is verstoken van de uitzendingen op BBC 3 omdat de kabelexploitanten geadviseerd worden door meeste-stemmen-gelden-instanties welk pakket er samengesteld wordt. Dat betekent dat de serieuze liefhebber van klassieke muziek met een Casema-kabelaansluiting is aangewezen op Radio 4 en WDR 3. Dan is er nog de Concertzender, interessant, maar niet in de eerste plaats een klassieke muziekzender en Classic FM die iedereen wil verstrooien behalve de serieuze luisteraar.
Over de kwaliteit van Radio 4 is al veel geschreven, het komt er op neer dat de ochtend- en middagprogramma’s vooral gekarakteriseerd worden door een verstrooiingskarakter met veel vroege barok, transcripties of gedeeltes van grotere werken en ijzeren repertoire met daarbij vooral luchtig maar matig commentaar. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor WDR 3 dat van hetzelfde concept uitgaat, overdag luchtig, ’s avonds een live concert.

Als u overdag ook wilt genieten van interessante muziek waarbij de serieuze luisteraar op volwassen toon wordt toegesproken, dan bent u aangewezen op BBC 3. Uiteraard ook een muziekpalet waar de barok echter niet overheerst en met weinig gehoorde interessante werken, uiteraard altijd volledig uitgevoerd. Vooral de aankondiging is prettig omdat alles gezegd wordt wat een luisteraar wilt weten. Wie het precies uitvoeren, in wat voor omstandigheden, in welke studio met welke technicus, op welke plaat het origineel is verschenen, interessante details over het werk zelf en wat er verder niet allemaal aan toe te voegen is zonder in de afgezaagde anekdotes te vervallen zoals op Radio 4 vaak gebeurt, alsof het schoolradio is. Concluderend, je voelt je weer op gelijk niveau toegesproken.

Hoe bereikt men dan BBC 3? Via het internet! Natuurlijk moet men beschikken over een niet al te oude computer met ADSL-aansluiting en geluidskaart, luidsprekers of hoofdtelefoon. Daarbij ook nog een geschikte ‘mediaplayer’ onontbeerlijk, bijvoorbeeld die van RealPlayer. Ja, die kan worden gedownload en twee weken gratis worden uitgeprobeerd, waarna maandelijks een klein bedrag moet worden betaald waar u veel plezier en weinig ergernis voor terugkrijgt.

BBC3 vindt u op www.bbc.co.uk/radio3/, rechtsboven op de site ziet u de hyperlink RadioPlayer. Aanklikken en een site verschijnt met de radio die zich oplaadt en hup, genieten maar.

Hetzelfde is in principe mogelijk met allerlei andere muziekzenders, ook handig als de computer in een ander vertrek dan de radio staat.

Voor degenen die dit nog niet wisten lijkt het mij een waardevol advies, in ieder geval is het voor mij als thuiszittende vutter een levensvoorwaarde geworden.

Nog eenvoudiger is misschien de website www.xs4all.nl/~mgoor/radio/ en u krijgt Marja's Muziek Mozaïek met alle klassieke radiozenders van Europa, van Estland tot Portugal. Een klik op het icoontje in de kolom Radiostation en de verrassende muziek komt er via de mediaplayer uit.

Naschrift:

Toch naar BBC 3 kunnen luisteren...op de kabel

In dit artikel wees ik op de mogelijkheid om toch naar BBC 3 te kunnen luisteren ondanks dat deze muziekzender in grote delen van het land door de kabelexploitanten niet in het basispakket is opgenomen. Ik gaf daarbij het internet als alternatief aan. Dan bleef men echter wel verstoken van een geluidskwaliteit die men bij klassieke muziek mag verwachten.

Nu werd ik door de heer W.A. Bouten er op gewezen dat het wel degelijk mogelijk is BBC 3 plus andere klassieke zenders op de kabel te kunnen ontvangen en daarnaast ook nog te genieten van culturele tv-kanalen als Mezzo, Arte en BBC 4.

Het betreft een digitaal basispakket dat geleverd wordt door Essent Kabelcom. Ik weet niet of andere kabelmaatschappijen dit ook kunnen leveren, bij Caséma zag ik vooral meer een uitbreiding van culturele zenders van het lichtere genre. Men kan voor een luttel bedrag een digitale decoder aanschaffen en genieten van een groter cultureel aanbod in een uitstekende geluidskwaliteit. Meer informatie op www.radio.nl/2003/home/medianieuws/010.archief/2004/11/92598.html.

Ik ben de heer Bouten zeer dankbaar voor deze inlichting.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links