Audiotechniek

Goud in hifi

 

© Ruud Janssen, juli 2003

 

Goud gebruik je niet omdat het zo'n geweldig geleidingsvermogen heeft (het is minder dan dat van koper en zilver) maar omdat het element niet oxideert aan de lucht. Het geleidingsvermogen van het metaal doet er trouwens niet toe: wat telt is de weerstand in absolute zin. Al zou je ordinair ijzerdraad gebruiken (niet praktisch want het roest en ijzeroxide geleid niet) dan nog wordt het gedrag van de elektronen niet beïnvloed. Gedrag van elektronen in geleiders is puur een valentie-aangelegenheid. De rond de kern cirkelende elektronen van alle elementen die op aarde bestaan zijn volstrekt identiek en het gedrag ervan in de verschillende geleiders manifesteert zich ook in elk metaal op precies dezelfde manier. De sopraan van Anne Sofie von Otter in audiosignaalvorm komt zeg maar even mooi tevoorschijn uit puur goud- of zilverdraad als uit een morsig draadje van heerlijk Oud-Hollands pisbakijzer.

Koningswater

Je past goud dus louter toe vanwege het feit dat het niet aan de lucht oxideert. Goud gaat onder normale klimatologische omstandigheden geen verbinding aan met wat zich ook maar in de lucht bevindt. Alleen met warm koningswater (mengsel van zout- en salpeterzuur) vormt zich via een verdringingsreactie goudchloride. Goudoxide bestaat al helemaal niet in vrije vorm omdat het onmiddellijk uiteenvalt in zuurstof en goud (lees: je kan het alleen heel ingewikkeld maken in een laboratorium onder speciale condities bij zeer hoge temperaturen maar de verbinding is zoals gezegd uiterst instabiel). Goud wordt niet voor niets een edelmetaal genoemd.

Droog en schoon

Je kunt trouwens wel goud op ander metaal contact laten maken (nikkel enz.; kortom wat er allemaal op klemmen en stekkers kan zitten). Weliswaar krijg je met verschillende metalen een potentiaalverschil maar zolang er geen elektrolyt tussen de metalen zit (vocht enz.) treedt er geen elektrolyse op waardoor er ook geen complexe metaalverbindingen op de contactvlakken kunnen ontstaan. Houd wel alles goed droog en schoon en klem het een en ander dan goed vast; er is dan niets te vrezen. Het spreekt voor zich dat goud op goud, nikkel op nikkel, zilver op zilver, enz. natuurlijk verreweg te verkiezen is.

Ook mindere goden

Een krimpkousje aan het eind van de kabel om oxidatie van koper tegen te gaan werkt niet. De lucht komt er toch wel door heen. Er vormt zich dan een film koperoxide die overigens als je de geleider verder met rust laat het onderliggende koper van de lucht afsluit. Het oxideren gaat dan niet verder. Dat oxideren gaat wel verder als je veelvuldig de stekkers, kabels, klemmen enz. losneemt. Dus als het goed stevig zit laat het dan rustig zo zitten. Als je krimpkous toepast doe je dat ter bescherming van de verbinding/aanhechting in mechanische zin. Als het koper afdoende in het contactmateriaal is geperst kan er op de contactvlakken geen lucht bij komen en dus ook niets oxideren. Dat geldt ook voor goed passende stekkers. Het is daarom dat ook mindere goden dan goud geen last hebben van oxidatie en een goede stekker - ook als hij niet verguld is - jaar en dag voor een uitstekend contact kan zorgen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links